ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

četvrtak, 15.06.2006.

Alternativna medicina



HOMEOPATIJA

Homeopatija je zdravstveni sistem izveden iz drevnog principa da se "slicno lijeci slicnim".

Ovaj princip su poznavali i primjenjivali Hipokrat i Paracelzus, ajurveda, ali ga je na praktican nacin, u Evropi, razvio njemacki ljekar Haneman, prije nepuna dva stoljeca. Nezadovoljan tadasnjim medicinskim objasnjenjima, Haneman je niz godina istrazivao i napravio listu odredjenog broja ljekovitih supstanci, kao i simptoma do kojih su dovodile, kad ih je davao zdravim ljudima. Poslije toga ih je davao pacijentima cija se simpatologija problema poklapala sa simptomskom slikom odgovarajuceg lijeka.

Jedna od osnovnih postavki homeopatije je da bolest, sama po sebi, nije poseban entitet. Bolest ima dinamicno odredjenje, a imajuci u vidu polazno homeopatsko stajalliste da svaki covek posjeduje zivotnu energiju koja ga odrzava u harmonicnoj vitalnosti, bolest je samo znak, da su tu energiju, trenutno, prevladali nepovoljni utjecaji.
Za homeopatiju simptomi nisu cinilac bolesti, vec izraz otpora, nastojanje pogodjenog organizma da prevazidje probleme koji su ga obuzeli. To takodjer znaci da simptomi nisu dati nekom unaprijed odredjenom bolescu, nego su proizvedeni individualnoscu osobe.
Stoga se homeopatski terapeuti ne usmeravaju prvenstveno na unistavanje i potiskivanje simptoma, nego teze da ih sto bolje upoznaju. Zato homeopatska anamneza obuhvata cijeli opseg duhovnih, emocionalnih i fizickih promjena koje ukazuju na posebnost reagiranja obrambenih snaga pojedinca.

Za homeopatskog terapeuta je bitno kako osoba reagira na hranu, stresove, vrijeme, kakvo im je zanimanje, temperament, nacin zivota, dnevne navike. Nerijetko su od pomoci i clanovi porodice koji zapazaju svojstvenost osobe u vrijeme pojave zdravstvenih tegoba. Homeopatska terapija nije usmjerena na bolest vec individualnost osobe, pa se deogadja da se za iste simptome preporucuju razliciti homeopatski tretmani.


SAVJETI

Kada je u pitanju kronicna tjeskoba, homeopatija ima niz izvrsnih, prirodnih, neskodljivih supstanca.

Na primjer:

1.Aconitum napellus (jedic) smiruje vas morbidan strah od smrti ukoliko ste hipohondar, a narocito ako ste bolesni.
2. Ambra grisea (ambra) je prikladna ako se uzbudjujete oko svega i svacega, ukoliko vas paralizira stidljivost i ako se stalno bojite da cete pasti u nesvijest.
3. Argentum nitricum (srebrni nitrat) ublazava blage tjeskobe i strepnje. Na primjer, u situacijama kada stalno nastojite udovoljiti svakoj zadaci koja naidje, a inace ste stalno u zurbi i nikada nemate vremena.
4. Arsenicum album (arsen oksid) pomaze ako patite od stalne tjeskobe koja se pojacava nocu, jer se bojite mraka, smrti i samoce.
5. Asafoetida (asafetida) je prikladna za ljude koji su nezadovoljni sami sa sobom i razdrazljivi.
6. Avena sativa (zob) smiruje nervnu iscrpljenost i palpitacije.
7. Gelsemium (zuti jasmin) pomaze ako zivite samotnim zivotom i patite od neobjasnjivih strahova, ako ste uznemireni zbog zivota, smrti i buducnosti i plasite se suociti s ljudima i preprekama do te mjere da se tresete ili dobijete proljev.
8. Ignatia amara (ignacija) smiruje djelovanje emocija, srdzbe, bolnog gubitka. Na primjer, ako ste jako nepredvidljivi i iznenada mijenjate raspolozenje od smijeha do placa bez ikakvog vidljivog razloga, ili ako zbog obeshrabrenosti uzdisete u ocaju.
9. Kalium carbonicum (kalijev karbonat) je pogodan za one hipersenzitivne osobe koje sve dramatiziraju i lako ih obeshrabruje i najmanje razocaranje ili prepreka, za one ljude koji skacu na najmanji zvuk i koji jako nervozno reagiraju na najmanji fizicki dodir.
10. Phosphorus (fosfor) moze biti od pomoci ljudima koji stalno mijenjaju raspolozenje od uzbudjenja do depresije, ili onima koji pate od ekstremne tjeskobe kojoj je uzrok nerazuman strah od najmanjeg problema.
11. Psorinum trebate pokusati ukoliko stalno vidite tamnu stranu zivota, ukoliko stalno trazite osamu i ako jedete da biste kompenzirali svoja mrzovoljna raspolozenja.
12. Valeriana officinalis (korijen odoljena) smiruje zlovolju, nervozu i nesanicu.


AKUPUNKTURA

Jedan je od najstarijih nacina lijecenja. Potjece iz stare Kine otprije 3 500 godina. Moze ponuditi znacajno olaksanje simptoma blage depresije, predstavljajuci dobru dodatnu terapiju za soobe koje nisu dobro reagirale na konvencionalne nacine lijecenja. Sudeci po istarzivanjima, znacajno poboljsanje u simptomima moze se uociti nakon 4 do 6 tjedana redovitih tretmana. Najucinkovitija se, pak , pokazala elektroakupunktura.


AROMATERAPIJA

- koristi se protiv depresije, anksioznosti i fobije
- koristi se etericnim uljima, zapaljivim i alkoholnim tvarima, cvjetnim ekstraktima, korijenima, korom, liscem, smolama, koje se dovode do isparavanja, udisu ili upijaju kroz kozu putem masazi, toplih kupki ili vlaznih obloga, toplih ili hladnih
- studije provedene u jednoj njujorskoj bolnici pokazale su prilicnu ucinkovitost arome vanilije u lijecenju klaustrofobije. Sest najnovijih klinickih studija zakljucuju da aromaterapija, u kombinaciji s masazama, djeluje kao blagi lijek protiv tjeskobe.


BACHOVE KAPI

- sluze za lijecenje raznih stetnih emotivnih stanja, od zabrinutosti do panike, od prevelike osjetljivosti dopreslabog interesa za stvarnost
- 38 cvjetnih esencija koje je stvorio bakteriolog Edward Bach pruzaju ozdravljenje, ali ne tako da djeluju neposredno na bolest, nego tako da preplave nas organizam pozitivnim vibracijama naseg superiornog ja. Uzimaju se gotovo uvijek u kombinaciji
- znanstvenim istrazivanjima ova se terapija i nije pokazala osobito uspjesnom, ali nije utvrdjena ni nikakva stetnost. Smatra se da su Bachove kapi ucinkovi placebo za anksiozna stanja


JOGA I MEDITACIJA

- za lijecenje depresije i psihosomatskih poremecaja, no jace djeluje u prevenciji, nego kao lijek
- temelji se na usavrsavanju disnih tehnika i sjedinjenju tijela i duha. Glavni im je cilj ponovno uspostavljanje ravnoteze i unutarnjeg mira.
- jedno istrazivanje u Quebecu provedeno na 667 osoba koje su redovito meditirale pokazala je njihovu smanjenu potrebu za lijekovima. Vjerojatno pozitivno utjece na mozdane funkcije i na opci imunitet


KRISTALOTERAPIJA

- protiv stresa
- svaki kristal je odasiljac i prijemnik energije, a ta energija, iz kristala kojeg odabere terapeut, te koji se cesto koristi i reikijem, u stanju je nadoknaditi manjak ili izbaciti viskove energije zatvorene u chakrama
- klinicke studije nisu nikad provedene



TERAPIJA HIPNOZOM

Neki strucnjaci smatraju da je ovo jedan od najboljih nacina za lijecenje svih oblika depresije. Osim sto pacijenta smiruju, opustaju, daju mu volju za zivot i motivaciju za postizanje ciljeva, hipnoticke i autohipnoticke seanse uce ga bolje procijeniti vlastito stanje. Zahvaljujuci objektivnijem pristupu covjek se ne prepusta bolesti i trazi tudju pomoc.

Da bi se izbjegli novi napadi depresije, lijecenje hipnoze treba pojacati dopunskim terapijama poput homeopatije (koja nudi lijek za svaku vrstu depresije) ili aromaterapije. Premda se ova bolest cesto ne moze lijeciti samo alternativnim i prirodnim metodama, one ipak puno pomazu u teskim trenucima. a za razliku od tvornickih antidepresiva ne izazivaju sekundarne efekte.


NAMIRNICE

Za neke je namirnice dokazano da djeluju antidepresivno. Tako je primjerice zob odlicno sredstvo za jacanje zivcanog sustva. Dobro je za dorucak jesti zobenu kasu ili pahuljice.
Cokolada je sigurno najpoznatija u toj skupini namirnica. Harvardski su znanstvenici otkrili da se u njoj nalazi odredjeni sastojak koji moze nadomjestiti manjak jednog od neurotransmitera koji su deficitarni kod depresije. Buduci da umjerena konzumacija ove slastice moze vratiti snagu i odagnati osjecaj praznine koji muci mnoge depresivne osobe, preporucljivo ju je redovno uzimati u malim kolicinama.
Nedavno se ustvrdilo da i glavonosci (sipe, lignje i dr.) pomazu u borbi protiv depresije. Naime, neki homeopati su ispitivali djelovanje njihovog crnila i otkrili da ono nije samo ukusan zacin, nego i mocan antidepresiv.


BILJNI LIJEKOVI

Gospina trava

Ovo tradicionalno sredstvo za ublazavanje bolova, smanjenje grceva i lijecenje ozljeda posljednjih se godina pocelo dosta koristiti u slucajevima lakse do srednje teske depresije i kod tjeskobe. Nakon duljeg istrazivanja, znanstvenici su ustvrdili da je njen glavni aktivni sastojak hiperforin, a vjerojatno vaznu ulogu igra i hipericin. Gospina trava djeluje tako sto pojacava aktivnost prirodbih mozdanih antidepresiva, serotonina i noradrenalina, ali na vrlo blag nacin, tako da ne izaziva gotovo nikakve nezeljene nuspojave. Prevencije radi, treba je poceti uzimati krajem ljeta.

Gingko biloba

Pomaze u borbi protiv depresije izazvane promjenama nastalim zbog starenja mozdanih stanica i poboljsavadjelovanje lijekova protiv depresije. tako je barem pokazalo istrazivanje provedeno prije deset godina na grupi pacijenata izmedju 51 i 78 godina, kojima uzimanje antidepresiva nije narocito pomoglo. Nakon sto su triput dnevno poceli dobivati 80 mg ekstrakta gingko bilobe, stanje pacijenata se znatno poboljsalo, ali ne bez razloga. Naime, ispitivanje provedeno na stakorima pokazalo je da spomenuti ekstrakt podize razinu serotonina za 33 %. Ljudi koji imaju problema s grusanjem krvi ili uzimaju preparate kjoji ga sprecavaju, prije gingko tretmana trebali bi se posavjetovati s lijecnikom.

Bosiljak

Etericno ulje bosiljka (5 do 10 kapi) koristi se u kupkama protiv depresije, psihicke iscrpljenosti i melankolije, kao i kod povecanih mentalnih napora. Mozete uzimati 3 ml tinkture tri puta dnevno ili zaciniti salatu svjezim listovima bosiljka.

Lavanda

Ovaj prirodni antidepresiv jaca zivcani sustav i pomaze kod bolesti mozga i zivaca, umiruje i krijepi organizam. Kad ste napeti i potisteni, ukapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u kupku ili ga inhalirajte. Mozete se posluziti i svjetiljkom za etericna ulja- prostor ce ugodno mirisati, vi cete biti bolje raspolozeni, a i moljci ce se drzati podalje.


VITAMINI I MINERALI

Vitamin C

Odlicno djeluje protiv psihicke iscrpljenosti i osjecaja tuge.
Glavni izvori : kivi, agrumi (naranca, limun, mandarina).
Minimalna dnevna doza : 80 mg na dan ( 1 kivi ili 2 narance na dan)

Vitamini B skupine

Njihov nedostatak moze uzrokovati depresivna stanja. Tiamin (B1) potice mentalnu aktivnost i normalan rad zivcanog sustava. Piridoksin (B6) pomaze u prevenciji brojnih zivcanih poremecaja i odrzanju psihicke ravnoteze. Kobalamin (B12) povecava energiju te poboljsava koncentraciju i pamcenje,
Glavni izvori svih ovih vitamina su pivski kvasac, mekinje, psenicne klice, mlijeko, dinja, kupus, melasa (secerni sirup), jaja, vecina povrca, riba i jetrica.

Magnezij i cink

Najvazniji minerali za borbu protiv depresije.
Glavni izvori : cokolada, zobene pahuljice, psenicne klice, integralne zitarice, plodovi mora, suhe smokve i orasi. Ipak, uzima li se u tabletama, kura ne bi trebala trajati duze od tri tjedna.

Kalcij

Neophodan za duhovnu ravnotezu. Njegov nedostatak izaziva umor i razdrazljivost.
Glavni izvori : mlijeko, jogurt, sir, sojino mlijeko, sipa, lignje, kamenice.
Minimalna dnevna doza : 900 mg.

Zeljezo

Nedovoljna kolicina zeljeza potice malodusnost, lose raspolozenje i depresiju.
Dnevna doza : 10 ml za muskarce, 18 ml za zene.
Glavni izvori : svjeze zeleno povrce, mahunarke (leca, grasak, bob, mahune), suho voce i crna cokolada.

Aminokiseline triptofan i fenilalanin

Nuzne su za proizvodnju serotonina, noradrenalina i dopamina, neurotransmitera koji poticu fizicku i psihicku aktivnost te djeluju kao prirodni antidepresivi.
Glavni izvori: svjezi mekani sir, mlijeko, riba, banane, datulje, bademi, kikiriki, sjemenke sezama i bundeva.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 15:23 - Komentiraj/Vidi komentare (2) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor