ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

nedjelja, 25.06.2006.

Veliko HVALA svima


Ajme, ljudi, skoro sam se rasplakala od oduševljenja i tolike podrške koju mi pružate, a uopće se ne poznajemo. Zapravo, bilo bi mi drago da se jednom i upoznamo. Rado bih stupila u kontakt sa svima vama. HVALA, HVALA, HVALA, ovo mi znači PUNO, PUNO, PUNO!!! yes

Da budem iskrena, malo sam bila down pa mi se nije dalo niti čitati niti pisati (opet surfam po netu i Google-u i slučajno naiđem na link na svoj blog, pa reko' da vidim), a kako sam došla na naslovnicu - samo Bog zna. Zapravo, vjerujem da on uvijek zna što radi, pa i sada kad me ovako muči.

Malo više o meni: 31 god, razvedena, kćer 10 godina, živimo kod mojih roditelja u Zagrebu. Kad skupim još malo hrabrosti, ostavit ću i e-mail adresu.

A sad kopiram dijelove iz off-line dnevnika:


23.06.06. PET

Prije podne - Doma - simptomi 3
10.00 Xanax SR 1 mg + 11.00 Helex 0,125 mg + 12.00 Helex 0,125 mg + 13.00 Helex 0,125 mg

Dobro sam spavala, od 3 u noći do 10 ujutro. Ali potom... Nervoza, potištenost, strah, šutljivost, povučenost, nerazgovorljivost ... a sve zato što bi danas trebala na kontrolu u bolnicu i kasnije kod svog liječnika opće prakse. Cijelo jutro razmišljam kako izaći iz kuće, kako doći do bolnice (sama ne mogu voziti, na tatu baš i ne mogu računati...) Nešto prije 13 sati počinjem zvati dr. D.Š. u bolnicu radi dogovora oko termina, no ne uspijevam je nikako dobiti, stalno je vani. Oko 14 h dolazi mi tata s posla i kaže da ga boli bubreg i ne može me odmah voziti već se mora odmoriti. A doktorica mi radi do 16 sati. Nastavljam je zvati i tek oko 15.20 je uspijem dobiti i pokušavam joj objasniti da danas neću moći doći, s namjerom da zatražim drugi termin. Na to ona meni otprilike ovako: 'Mislim da ovo nema smisla, moja preporuka je bila Seroxat (odgovor na upit je li pogoršanje mog stanja uzrokovao Zoloft), mislim da je najbolje da se javite doktorici koja vam je to prepisala. (napomena: ta doktorica dala mi je termin tek 29.08. pa tko živ – tko mrtav – tko zdrav do tada). Inače, to pogoršanje može biti radi Zolofta i trebalo bi krenuti na bolje nakon tri tjedna. Našla sam vam termin za grupnu terapiju pa se javite kod dr. te-i-te. Vidimo se, jednom.' Malo karikiram riječi, ali meni je to zvučalo otprilike kao 'odje..' Divan pristup specijalizantice – budućeg psihijatra, nema šta. Sigurno će biti uspješna. A svi dosadašnji termini bili su promašeni njezinom krivnjom, a ne mojom.
Naravno, hvata me očaj – zar sam toliko loša da me i liječnici odbijaju? Ne znam što bih poduzela. Što dalje? Razmišljam samo o bolesti. I znam da je to loše.

Poslijepodne - Dr. opće prakse
16.30 Helex 0,375 mg

Oko 17 sati odlazim u obližnju ambulantu. Vrijeme nije toliko strašno vruće i sparno kao ranijih dana, pa, rekoh, da obavim barem nešto. Dođem do ambulante, a u dnu hodnika, bez imalo zraka, temperaturom 10 stupnjeva višom nego vani i valjda 99%-tnom vlagom sjedi devet ljudi ispred mene. Znoj mi se slijeva niz leđa i osjećam slabost. Odustala sam. I rasplakala se. Zar sam došla dotle da više ne mogu niti otići niti na kontrolu? Doktor mi radi u PON ujutro pa ću pokušati opet. Stvarno sam već očajna.

Navečer - Šetnja - simptomi 2-4

Dojadila sam sama sebi s tim očajavanjem. Idem van prošetati, makar pet minuta. Uspijevam izdržati 30-tak minuta sama, uz malo drhtanja, malo slabosti, malo omaglice... Ali uspijevam. I vraćam se kući znojna i mokra kao da me netko zalio, također drhteći. A vani ugodno svježe. Perverzija.

20.00 Xanax SR 1 mg + 22.00 Ranital 300 mg + 00.00 Zoloft 50 mg
UKUPNO TIJEKOM DANA: Zoloft 1 tbl. / Helex 0,875 mg / Xanax SR 2 mg



22.06.06. ČET

Tijekom dana - Doma - simptomi 1
10.30 Xanax SR 1 mg + 12.30 Helex 0,125 mg + 16.30 Helex 0,125 mg

Hajde, barem sam noć prespavala (otprilike od 1 poslije ponoći do 10 ujutro). Cijeli dan sam doma, sama pomisao na izlazak iz stana na ovu nesnosnu vrućinu i sparinu ispunjava me trncima i osjećajem jeze te strahom i naravno slabošću i omaglicom. Postajem zarobljenik svoga doma i ventilatora uz koji vegetiram po cijele dane. Osjećam očaj i jad nad samom sobom jer je upravo ovo ono što nikako ne želim. Danas je kćerkica od mog poznanika slavila rođendan i moja malena i ja smo bile pozvane, no nisam je bila u stanju odvesti pa sam se ispričala, a malenoj (10 god.) sam, uz veliku grižnju savjesti, prešutjela taj rođendan u nadi da je zaboravila.
U uputama kod Zolofta pročitala sam da je postupno poboljšanje moguće uočiti već za 7 dana – danas mi je 9. dan pa se nadam da će i to nesretno poboljšanje uskoro doći. Uostalom, čisto sumnjam da mi može biti gore – život mi se unatrag tih 9 dana sveo na četiri zida i ventilator. Jadno i bijedno, i već mi je dopizdilo. Odlučila sam navečer, kad zahladi, izaći sama iz stana, pa makar na 5 min sjesti ispod prozora.

Navečer - Šetnja - simptomi 2,5
Eto, izašla sam van SAMA, BEZ PRATNJE i preživjela. Prošetala 25 minuta, doduše ne predaleko od zgrade u kojoj živim; kasnije me uslijed sparine spopala nelagoda, nedostatak zraka i omaglica pa sam ubrzala hod prema kući, ali uspjela sam! Kući sam došla sva mokra od znoja, majicu sam mogla cijediti – što od sparine što od straha.
Je... lijekove i terapije kad mi je od svega samo lošije (od lijekova mi se pogoršalo, a odlasci na kontrole me samo uzrujaju). Uzdaj se u se... Iako mi je donekle lakše po razgovoru s psihijatrom, taj poticaj traje vrlo kratko (par sati). Uglavnom, nisam zadovoljna i sve mi se više čini da se moram sama mučiti i izvlačiti iz ovoga kako god znam i umijem. Pušiona.
Sutra popodne moram na kontrolu kod dr. opće prakse a trebala bi i kod dr. D.Š. Nema šansi da obavim oboje – ne znam niti što da obavim niti na koji način. Hvata me jeza i prolazi kroz kosti – strah od vrućine, od izlaska, od čekanja, od slabosti, od straha, od svega...
A na poslu – jadno i iz dana u dan sve jadnije. Plaća kasni i ne zna se kad će, gazda pili s glupostima umjesto da se primi posla, dugovi se gomilaju a on ništa ne poduzima... Trebat će mu Bog, Alah i Buda, ako ne i još neko božanstvo da se nešto pozitivno kod njega dogodi. Ponekad mi se čini da je gori (ili bolesniji) od mene. Doduše, vidjela sam jednom prilikom Tegretol tablete na stolu, pretpostavljam da su njegove ali ne znam o čemu bi se moglo raditi (prije 7-8 mjeseci spominjao je da je išao na CT mozga ili tako nešto). Možda zato i ima donekle razumijevanja prema meni? (Doduše ne previše, ali svakako više od mnogih drugih poslodavaca.)
19.00 Xanax SR 1 mg + 21.00 Helex 0,125 mg + 22.00 Ranital 300 mg + 00.00 Zoloft 50 mg
UKUPNO TIJEKOM DANA: Zoloft 1 tbl. / Helex 0,375 mg / Xanax SR 2 mg



21.06.06. SRI

Tijekom dana - Doma - simptomi 2-3
9.00 Xanax SR 1 mg + Zoloft 12,5 mg (1/4 tbl.)
09.45 Helex 0,125 mg + 12.00 Helex 0,125 mg + 16.00 Helex 0,125 mg

Vruće, nervozna, slaba, omaglica, anksioznost... Dok je bilo malo hladnije znala sam sjesti za računalo i 'zabaviti se', skrenuti misli i raditi nešto ili prevoditi za firmu, no u sobi mi je preko 30° i sada je to u bilo koje doba dana naprosto neizvedivo. Stoga su mi dani dosadni i dugi i naporni i...

Navečer - Dr. D.Š. (kontrola u bolnici) simptomi 4-5
18.30 Helex 0,5 mg

Na rubu sam panike. Nisam u stanju voziti radi drhtanja, omaglice, slabosti... Mrzim sparinu i vrućinu, a nema daška vjetra.
Tata me vozi u bolnicu na dogovorenu kontrolu, međutim ništa od toga – doktorica je dežurna, ima hitne slučajeve i nema vremena da me primi. Istovremeno osjećam i razumijevanje ali i razočarenje jer sam se jedva dovukla do tamo, čekala je sat vremena i onda se okrenula natrag kući. Na jednako tako slabim i drhtavim nogama, a stanje mi je sve lošije. Ponekad mi padne na pamet da se jednostavno i ja javim na hitnu (znam da je bezobrazno, ali ako je to jedini način...) Prvi put kad me naručila na kontrolu tražila sam je po bolnici više od pola sata i igrom slučaja naišla na nju u prijamnoj ambulanti, drugi put je bila vani pa me primila druga doktorica, ovo danas je treći put... Počinje mi se činiti da nema baš previše smisla dolaziti ovamo... Samo se dodatno uzrujavam. I opterećujem obitelj jer nisam sama u stanju doći niti na kontrolu.
Prilično me muči nemogućnost da s nekim porazgovaram o svojim problemima. Ako se s mamom i upustim u razgovor, kćerkica mi se već nakon par minuta 'nakenja' da vidi o čemu se radi, što me prekine i prilično uzruja. Ponekad je zamolim da nas ostavi na samo, a onda me peče savjest jer znam da se ona prilično brine, a ja neuspješno sakrivam poteškoće od nje. To me dodatno opterećuje. Majka me jedina donekle razumije (sličnu bolest / poremećaj je prošla), ali u klimaksu je i sama sebi suvišna pa često zna biti gruba i neuviđavna te se porječkamo. Otac nema baš previše razumijevanja (kod njega se više-manje sve svodi na to: 'ostavi se cigareta i primi posla' (što me raspali do kraja)), a kćer mi je jako zabrinuta. A razgovor mi jako nedostaje. Nemam prijatelja s kojima bih to mogla podijeliti i osjećam se jako usamljeno. Uostalom, i da imam, kome bih mogla reći: „Kad zatvorim vrata od stana, ruke mi se počnu tresti da ih jedva zaključam. A kad krenem prema liftu odnosno van, odsijeku mi se noge, ostanem bez zraka i vrti mi se. I to od straha. Doduše nedefiniranog i neracionalnog. Ne brini, nije zarazno pa se možemo družiti“ – mislim da bi svatko iole normalan (osim eventualno nekog medicinara) pobjegao glavom bez obzira.
20.30 Ranital 300 mg + 23.40 Zoloft 37,5 mg (3/4 tbl.) + Xanax SR 1 mg
UKUPNO TIJEKOM DANA: Zoloft 1 tbl. / Helex 0,875 mg / Xanax SR 2 mg




20.06.06. UTO

Ujutro - Liječnik opće prakse - simptomi 5
Zoloft 12,5 mg (1/4 tbl.) + Helex 0,5 mg (oko 7.00)

Sinoć sam zaspala oko ponoći i probudila se oko pola 7. Svaku noć spavam malo dulje. Ludilo.
Imala sam jak napad panike u čekaonici koji se pogoršao u ordinaciji. Kaže mi moj dr. da si popijem još 0,5 mg Helexa (oko 9.00), što i činim, jedva vadeći tabletu iz novčanika. Užas, noge me ne drže, u glavi omaglica, ruke i noge utrnule, poluukočene, na rubu svijesti. Jedino što me sada donekle čini vedrijom je činjenica da sam uspjela izdržati i dočekati da završi čak osam pacijenata prije mene. Čak sam se uspjela i dovesti autom do kuće (doduše s 25% koncentracije i 40-tak km na sat – sreća pa mi nije daleko). I naravno, uz vječnu pratnju, uglavnom mame. Uglavnom, produžio mi je bolovanje (još uvijek sam na bolovanju radi želuca tj. šifre K29), a trebam doći na kontrolu u petak.

Tijekom dana - Doma - simptomi 2
Helex 0,5 mg (13.30 sati) + Helex 0,5 mg (17.00 sati)

Koma sam. Vrućina me uništava. Prisjećam se 90.-i-neke kad sam dobila toplotni udar. Jako ružna stvar. Od tada se užasavam vrućina, ločem vodu k'o luda, pijem vitamine, gutam glukozne i ostale bombone, izbjegavam sunce, vrućinu i sparinu (mrzim more danju preko ljeta), a kad je ne mogu izbjeći, onda mi redovito pozli, točnije spopadne me panika (barem pretpostavljam da je to panika). Katastrofa.

Navečer - Šetnja - simptomi 3-1
Eto, što ovisnost radi od čovjeka. Ponestalo mi cigareta, ne mogu nikoga poslati da mi ih kupi a tako bi zapalila.... Ništa. Spremam se, drhteći, znojeći se, uz omaglicu i lupanje srca i odlazim do obližnjeg kioska drhtavim korakom na slabašnim nogama. Kupim cigarete, krenem prema kući i onda shvatim da se zapravo ništa nije dogodilo, čak su mi i simptomi nešto blaži, pa produžim još dva kruga oko zgrade, unatoč groznoj sparini bez daška vjetra. Došla doma sva ponosna na sebe – šetnja bez pratnje (makar i kratka, u okviru mogućnosti) u vrijeme koje meni odgovara prilično je bolja stvar nego kad se moram prilagođavati nekome od 'pratnje'. Idem kud hoću, kad hoću i koliko mogu. I odem doma prije no što me zgrabi panika, jer ako me zgrabi, opet ću se bojati izaći. Eh, kako sam sad pametna i hrabra, nakon što sam 'puna' Helex-a i sjedim doma kraj ventilatora.
A na uputama za Helex piše nešto otprilike kao: „ako se pojave nuspojave poput nesanice, BLUĐENJA,... potrebno je obavijestiti liječnika...“. Tako, kad mi je loše, kaže moja kćer: „Popij si onu svoju tableticu za BLUĐENJE pa ćeš se bolje ljubit' i bit će ti bolje“. Moram se nasmijati. Kratko ali slatko jer je samo moje!
Ranital 300 mg (oko 19 h) + Zoloft 25 mg + Xanax SR 1 mg (nova terapija (oko 21h))


19.06.06. PON

Prijepodne - Doma - simptomi 2-3
Zoloft 12,5 mg (1/4 tbl.) + Helex 0,5 mg

Hajde, noćas sam koliko toliko spavala. Sinoć sam zaspala oko ponoći, probudila se oko 5 jutros, ali sam uspjela ponovno zaspati bez nekakvih ekstra egzibicija s tableturinama. Već mi se pomalo gade, i one i njihove nuspojave. Ne osjećam ništa osim pogoršanja.
Danas mi je 6-ti dan kako uzimam Zoloft i trebala bih početi piti cijelu tabletu (50 mg), ali sam ipak odlučila popiti ujutro 1/4, a navečer 1/2 tbl. kako bih malo ublažila eventualne nuspojave. Primijetila sam da mi se od njih zijeva i malo spava, ali i mučninu. I naravno, pogoršanje općeg stanja. Nadam se da će proći.
S posla mi se nitko ne javlja, ali niti ja njima, a s obzirom da baš i nema nekakvih specijalnih događanja (osim isključivanja telefonskih linija, interneta i sl. 'pizdarija') onda mi baš i ne fali. E-mailova na uredski Inbox baš i nema, barem ne onih koji bi se ticali mene (provjeravam kod kuće). Pomalo prevodim neke materijale tek toliko da potrošim vrijeme i skrenem misli.
Malo sam izašla na terasu na vrhu zgrade (imamo terasu umjesto krova) jutros oko 10. Ugodnije je nego u stanu jer se osjeća povjetarac, ali samo u hladu. Na suncu je pakao. Bila sam gore oko 45 min pa zbrisala opet doma jer nemam mira samo sjediti u hladu. Uključila ventilator i sjela za računalo. To me nekako zabavi, čak i kad radim (a uglavnom radim jer za igrice, naročito one napete, adrenalinske, nemam živaca). Isprobavam nove programe, piskaram ovaj dnevnik, malo blog (http://anksioznost123.blog.hr) i tako...
Počela sam sve više vremena provoditi doma, što me zabrinjava. A van nemam snage izaći – vruće mi je, slabo mi je, noge me ne drže, u glavi čudan osjećaj na rubu svijesti.

Popodne - doma - simptomi 1-2
Helex 0,5 mg

Ništa vrijedno spomena. Vučem se od kreveta do kreveta i nosim ventilator za sobom. I dašćem. Dobila menstruaciju. Evo dobitne kombinacije: promjena lijeka + vrućine + nešto niži tlak (110/70)

Predvečer - Konzum - simptomi 5
Helex 0,5 mg prije polaska

Ajme, koma, skoro sam se srušila pored dućana. A u njega nisam niti ušla. Čekali smo u redu da predamo povratnu ambalažu, a meni je bilo toliko loše da me tata morao odvesti doma nekih 10-tak minuta prije no što smo došli na red. Mama i moja kćer su ostale. Stigla doma, brzo polijevanje hladnom vodom, bomboni u usta, hladna voda, turbo slani sendvič... i sva ostala prva pomoć koju koriste srčani bolesnici, dijabetičari, niskotlakaši i svi ostali kojje znam i ne znam. Smiješno i glupo. I naravno, nakon pola sata bude mi bolje, ali sam iscrpljena i napeta.
Možda nisam trebala niti ići jer mi se stanje toliko pogoršalo da se sada već bojim izaći iz stana. Već i sam izlazak u zajednički hodnik na katu izaziva kod mene drhtanje i strah. Iako me svi tješe da se radi o početnom pogoršanju i rekaciji na nove lijekove, nimalo mi to ne pomaže. Nije ugodno saznanje da ste zarobljenik vlastitog stana i glupe bolesti koja nema veze s pameću. Pa tko se normalan boji prošetati? Pogotovo kad zahladi i vani bude ugodno. Umjesto da uživam, ja se maltene rušim na pod od straha. Za popizdit! Već sam pomalo ljuta na bolest, na lijekove, na vrućinu i sve ostalo!
Po povratku sam nazvala dr. Z.P. (kod nje ću poslije ljeta na psihoterapiju, u DZ) koja mi je preporučila da svakako krenem sa Xanax-om SR 1mg, a Helex 0,5 mg da pijem svaka četiri sata. Pa dovraga postat ću zombi od tolikih tableta!
Zoloft 25 mg + Ranital 300 mg + Helex 0,5 mg


18.06.06. NED

Tijekom dana
Doma - simptomi 3-4
Helex 0,5 mg (oko 9.00) + Helex 0,5 mg (oko 13.00) + Helex 0,5 mg (oko 17.00)

Ustala sam nešto prije 9 sati.
Cijeli dan mi je jako loše. Vrućina me ubija, kao da ću iskočiti iz kože, što od straha što zbog nje. Cijeli dan osjećam slabost, u stanu mi je 30°C. Nemam snage ni volje primiti se ičega što bi mi barem malo skrenulo misli s tegoba – samo osluškujem i iščekujem. I žderem turbo posoljenu hranu i ogromne količine vode iz straha od pada tlaka. Postoji li nešto čega se ne bojim??? Zapravo se trenutno ne mogu ničega sjetiti. Doduše, nekud mi je nestala knedla iz grla s kojom sam se već sprijateljila jer me podsjećala da je vrijeme da popijem Helex (ili pak da sam ga zaboravila popiti)...

Navečer - Šetnja - simptomi 4,5
Kad je malo popustila vrućina izašla sam s tatom i kćerkom u šetnju, no nakon 30-tak minuta spopada me neopisiva nervoza, strah i slabost te mračenje pred očima pa bježim doma. Čini mi se da mi je iz dana u dan sve gore, no još uvijek se nadam da se radi o PMS-u u kombinaciji s vrućinama i početnim nuspojavama Zoloft-a. Blaga mučnina.
Zoloft 25 mg + Ranital 300 mg + Helex 0,375 mg (3/4 tbl. od 0,5 mg)

O čemu dalje želite čitati?

...

- 00:50 - Komentiraj/Vidi komentare (6) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor