ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

petak, 06.02.2009.

RIVOTRIL (klonazepam)


Korisnici mogu više informacija potražiti na stranici:

http://lijekovi-lijecenje.blogspot.com



Djelatna tvar: klonazepam
Tvorničko ime registrirano u RH: Rivotril
Farmakoterapijska skupina: Antiepileptik
Terapijske indikacije: Klonazepam se koristi za liječenje epilepsije u dojenčadi, djece i odraslih.

Sastav
1 tableta sadrži 0,5 mg odnosno 2 mg klonazepama.

Djelovanje
Klonazepam pokazuje farmakološke osobitosti koje su zajedničke svim benzodiazepinima, a to su antikonvulzivni, sedativni, mišićno relaksirajući i anksiolitični učinci. Brzo djeluje supresivno na mnoge tipove paroksizmalne aktivnosti uključujući i emisije šiljak-val u apsansnim napadajima (petit mal), spore zašiljene valove, generalizirane zašiljene valove, šiljke s temporalnom ili drugom lokacijom te nepravilne šiljke i valove. Supresivno djelovanje redovitije je u generaliziranim nego u fokalnim EEG abnormalnostima. Sukladno tim nalazima klonazepam povoljno djeluje na generalizirane i fokalne epilepsije.

Indikacije
Većina kliničkih oblika epilepsije u dojenčadi i djece, naročito u tipičnim i atipičnim napadima (Lennox sindrom), spazmi s klimanjem, primarni ili sekundarni generalizirani toničko-klonički napadi. Rivotril se također može koristiti kod epilepsije odraslih i fokalnih napada.

Kontraindikacije
Rivotril se ne smije davati bolesnicima preosjetljivim na klonazepam ili bilo koju pomoćnu supstanciju, bolesnicima ovisnim o lijekovima, drogama ili alkoholu te bolesnicima koji boluju od mijastenije gravis.


Doziranje

Doziranje Rivotrila mora se pojedinačno prilagoditi prema kliničkom odgovoru i toleranciji bolesnika na lijek. U pravilu, Rivotril se daje kao terapija niske doze jednim lijekom u bolesnika u kojih je tek dijagnosticirana bolest, koji nisu rezistentni na terapiju.

Peroralno liječenje
Da se izbjegnu nuspojave na početku liječenja, važno je progresivno povećavati dnevnu dozu dok se ne postigne doza održavanja koja odgovara pojedinačnom bolesniku.
Početna doza za dojenčad i djecu do deset godina starosti (ili 30 kg tjelesne težine) je 0,01-0,03 mg/kg dnevno.
Djeci starijoj od deset godina (ili težoj od 30 kg) i odraslima preporučuje se početna doza od 1-2 mg dnevno.
Doza održavanja za dojenčad i djecu do 10 godina starosti (ili 30 kg težine) je 0,05-0,1 mg/kg dnevno.
Djeci od 10-16 godina starosti (ili težoj od 30 kg) preporučuje se doza od 1,5-3 mg dnevno, a odraslima 2-4 mg dnevno. Kad se postigne doza održavanja, dnevna doza može se davati navečer u jednoj dozi. Ako bude potrebno nekoliko doza, najveću treba davati navečer. Doza održavanja najbolje se postiže nakon jednog do tri tjedna liječenja. Da bi se najbolje prilagodila doza djeci treba davati tablete od 0,5 mg. Križno urezane tablete od 0,5 mg olakšavaju davanje manjih dnevnih doza odraslima u početnim fazama liječenja.

Maksimalna terapijska doza za odrasle iznosi 20 mg dnevno.

Posebne upute za doziranje

Rivotril se može davati istovremeno s jednim ili više drugih antiepileptičkih sredstava, a u tom se slučaju doza svakog lijeka mora podesiti kako bi se postigao najbolji učinak. Liječenje se Rivotrilom ne smije prekinuti odjednom, kao i s drugim antiepileptičkim lijekovima, već dozu treba postupno smanjivati.

Mjere opreza

Rivotril se mora vrlo oprezno prepisivati u slučaju spinalne ili cerebelarne ataksije, akutnog trovanja alkoholom, drugim antiepileptičnim lijekovima, hipnoticima, analgeticima, neuroleptičkim sredstvima, antidepresivima ili litijem, u slučaju teškog oštećenja jetre (na pr. ciroze jetre), ili ako bolesnik pati od apneje tijekom sna. Starijim bolesnicima, bolesnicima s prethodnom bolešću respiratornog sustava (na pr. kroničnom opstruktivnom bolešću pluća), bubrega ili jetre, kao i bolesnicima koji se liječe lijekovima koji djeluju na središnji živčani sustav ili antikonvulzivnim (antiepileptičkim) sredstvima treba vrlo pažljivo prilagođavati dozu.

Trudnoća i dojenje
Za vrijeme trudnoće Rivotril se može davati samo ako je neophodno indicirano. Davanje visokih doza ili trajno davanje niskih doza u posljednjem tromjesečju trudnoće ili za vrijeme porođaja može uzrokovati nepravilno kucanje srca nerođenog djeteta, hipotermiju, hipotoniju, blagu respiratornu depresiju i loše sisanje novorođenčeta. Treba držati na umu da i sama trudnoća i nagli prestanak davanja lijeka može dovesti do pogoršanja epilepsije. Rivotril se ne smije davati za vrijeme dojenja budući da prelazi u majčino mlijeko. Ako postoje neophodne indikacije za primjenu Rivotrila, treba prekinuti dojenje.

Nuspojave
Sljedeće nuspojave relativno su česte: zamor, pospanost, malaksalost, vrtoglavica i ataksija. Ove su pojave obično privremene i najčešće nestaju za vrijeme liječenja ili spontano ili smanjenjem doze. Uočeni su i agitacija, ekscitacija, iritabilnost, agresivno ponašanje, poremećaj koncentracije, usporene reakcije i anterogradna amnezija.
Kad liječenje traje duže vrijeme ili se daju velike doze, mogu se pojaviti reverzibilni poremećaji, kao što je usporen ili nerazgovjetan govor, smanjena preciznost pokreta ili poremećaji vida (dvostruki vid, nistagmus).
Moguća je respiratorna depresija naročito kad se klonazepam daje intravenski.
U dojenčadi i male djece Rivotril može izazvati pojačano stvaranje sline i bronhijalnu sekreciju.
Za vrijeme dugotrajnog liječenja mogu se pojaviti simptomi apstinencije, pogotovo ako se dnevna doza naglo smanji. Stoga valja izbjegavati nagli prestanak primjene lijeka, a liječenje, čak i kratkotrajno, treba završiti tako da se postupno smanjuju dnevne doze.
Liječenje benzodiazepinima kao što je klonazepam može izazvati ovisnost.

Interakcije
Rivotril se može davati istovremeno s jednim ili više drugih antiepileptika, a u tom se slučaju mora prilagoditi doza svakog lijeka kako bi se postigao optimalni učinak.
Pri istovremenom liječenju fenitoinom ili primidonom povremeno je primijećeno povećanje koncentracija tih dviju supstanci u serumu. Kombinacija klonazepama s valproičnom kiselinom može povremeno izazvati petit mal status epilepticus.
Istovremeno uzimanje Rivotrila i drugih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav može dovesti do uzajamnog pojačanja djelovanja, što je posebice izraženo u prisustvu alkohola.
Oboljeli od epilepsije ne smiju ni u kojem slučaju uzimati alkohol za vrijeme liječenja Rivotrilom, budući da alkohol može izmijeniti djelovanje lijeka, smanjiti učinkovitost liječenja ili dovesti do neočekivanih nuspojava.

Oprema
50 tableta od 0,5 mg
30 tableta od 2 mg

O čemu dalje želite čitati?

...

- 08:49 - Komentiraj/Vidi komentare (1) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor