ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

ponedjeljak, 09.02.2009.

APAURIN (diazepam)


Korisnici mogu više informacija potražiti na stranici:

http://lijekovi-lijecenje.blogspot.com



diazepamum
dražeje, tablete, injekcije
anksiolitik, hipnosedativ, miorelaksans, antikonvulziv

Sastav
1 obložena tableta sadržava 2 mg diazepama
   Pomoćne tvari: laktoza, saharoza, narančasto bojilo E110
1 obložena tableta sadržava 5 mg diazepama
   Pomoćne tvari: laktoza, saharoza, plavo bojilo E132, žuto bojilo E104
1 obložena tableta sadržava 10 mg diazepama
   Pomoćne tvari: laktoza, crno bojilo E151, plavo bojilo E131
1 ampula (2 ml) sadržava 10 mg diazepama

Pakiranje
Kutija s 30 obloženih tableta po 2 mg u blister pakiranju.
Kutija s 30 obloženih tableta po 5 mg u blister pakiranju.
Kutija s 30 obloženih tableta po 10 mg u blister pakiranju.

Farmakoterapijska skupina
N05BA01: benzodiazepinski anksiolitik

Posjednik odobrenja za stavljanje lijeka u promet
Krka Farma, d.o.o., Zagreb, Savska cesta 41/VIII, Hrvatska

Proizvođač
KRKA, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, Slovenija

Način izdavanja
Lijek se izdaje samo na liječnički recept.

Djelovanje

Diazepam je benzodiazepinski pripravak sa širokim područjem djelovanja. Djeluje anksiolitički, hipnosedativno, miorelaksirajuće i antikonvulzivno putem specifičnih benzodiazepinskih receptora koji su najbrojniji u limbičkomu sustavu, hipotalamusu, malomu mozgu i korpusu striatumu. Ovi receptori tvore anatomsku i funkcionalnu cjelinu s receptorima GABA. Nakon vezanja diazepama na receptor povećaju se GABA-e i inhibicija u središnjemu živčanom sustavu. Posljedica toga događanja je antikonvulzivno i mišićno relaksantno djelovanje. Zbog jačega djelovanja GABA-e smanji se djelovanje ekscitacijskih neurotransmitora serotonina, noradrenalina i acetilkolina, što povećava anksiolitičko i hipnosedativno djelovanje.
Diazepam se brzo i potpuno apsorbira. Najveće koncentracije u odraslih dostiže nakon 15 do 90 minuta, a u djece nakon 15 do 30 minuta. Vrlo je lipofilan i brzo se razdijeli po tijelu. 98 do 99% diazepama veže se na serumske bjelančevine. Metabolizira se u jetri. Glavni metabolit N-demetildiazepam biološki je aktivan. Vrijeme polueliminacije iznosi 30 do 200 sati. Izlučuje se putem bubrega pa u slučaju teškoga otkazivanja bubrega dozu treba prilagoditi. Pri jetrenim bolestima metaboliziranje je sporije, što zbog velike terapijske širine diazepama ne izaziva poteškoće.

Indikacije
Lijek je namijenjen za liječenje:
- svih bolesnih stanja za koja su značajni emocionalna napetost, anksioznost, ekscitacija, nemir, nesanica i mišićni spazmi (grčevi), posebno: neurotski poremećaji, psihosomatske smetnje, apstinencijski sindrom, anksiozna stanja koja prate organske bolesti (npr. angina pektoris)
- središnjih i perifernih mišićnih spazama (bolesti središnjega živčanog sustava sa spastičnim znakovima, hipertonus, hiperrefleksija, spazmi; mišićni spazmi vertebralnoga izvorai izvanzglobni reumatizam).

Injekcije. Akutna anksioznost i agitiranost, apstinencijski sindrom (delirium tremens), epileptički status, tetanus, akutni središnji i periferni mišićni grčevi. Anestezija: premedikacija, uvođenje u anesteziju, kardioverzija, manji kirurški zahvati, endoskopija. Porodiljstvo: za olakšavanje poroda, pri placenti previji, pri kasnoj eklampsiji i preeklampsiji.

Kontraindikacije

Lijek ne smiju uzimati bolesnici koji su preosjetljivi na diazepam ili na druge sastojke toga lijeka, tj. na druge benzodiazepine, bolesnici s akutnim glaukomom uskoga kuta, akutnom respiratornom insuficijencijom, miastenijom gravis, akutnim trovanjem alkoholom, sredstvima za uspavljivanje, analgeticima i drugim psihofarmacima, bolesnici u komi.

Mjere opreza

Upozorite liječnika ukoliko bolujete od kakve kronične bolesti, poremećaja metabolizma, ako ste preosjetljivi na neki lijek ili ako uzimate druge lijekove.
Starijim bolesnicima, djeci i bolesnicima s organskim promjenama središnjega živčanog sustava Apaurin se uvodi oprezno i postupno jer ga bolesnici vrlo različito podnašaju.
Oprez je također potreban pri kroničnim plućnim bolestima jer se respiratorna insuficijencija može pogoršati.
Brižno treba nadzirati bolesnike s teškim oštećenjima bubrežne ili jetrere funkcije, s teškim srčanim popuštanjem, s psihozama i bolesnike koji su skloni ovisnosti o alkoholu, psihofarmacima i narkoticima.
Pri dugotrajnom se uzimanju benzodiazepina može razviti tolerancija na njih, mogu se razviti znakovi psihičke i fizičke ovisnosti. Opasnost ovisnosti je veća pri uzimanju velikih doza i pri dugotrajnom uzimanju.
Nagli prekid liječenja može potaknuti apstinencijski sindrom, stoga se liječenje uvijek prekida postupno.
Obložene tablete po 5 mg i tablete po 10 mg nisu primjerene za djecu.


Interakcije

Upozorite liječnika ako uzimate bilo koji drugi lijek, pa iako ste ga dobili bez recepta.
Tijekom liječenja Apaurinom bolesnik ne smije piti alkoholna pića, budući da lijek smanjuje toleranciju na alkoho.
Pri istodobnom uzimanju Apaurina i sedativa, antidepresiva, neuroleptika, barbiturata, opioida, anestetika, MAO inhibitora, antiepileptika i antihistaminika, inhibitorni učinak na središnji živčani sustav je veći.
Učinak diazepama poveća i istodobno uzimanje etritromicina ili fifampicina.
Diazepam smanji učinak levodope.
Cimetidin smanji klirens diazepama i pojača njegovo djelovanje.
Hrana ne utječe na apsorpciju diazepama.

Pri dugotrajnom uzimanju preporučuje se kontrolu hemograma i osnovnih biokemijskih pokazatelja.

Posebna upozorenja

Trudnoća i dojenje

Ne preporučuje se uzimanje Apaurina tijekom trudnoće. Daje se samo u pojedinim nužnim slučajevima kada očekivana korist za majku opravdava rizik za dijete. Izlučuje se mlijekom, stoga se ne daje dojiljama; osim u nužnim slučajevima, a tada ne smiju dojiti.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima
Lijek može utjecati na psihofizičke sposobnosti, posebice ako bolesnik pije alkoholna pića ili uzima inhibitore središnjeg živčevlja. Liječnik i ljekarnik moraju upozoriti bolesnika da lijek može promijeniti njegovu sposobnost za upravljanje vozilom ili strojem.
Tablete od 10 mg snažno utječu na psihofizičke sposobnosti, zato je tijekom liječenja zabranjeno upravljati motornim vozilima ili strojevima.


Doziranje i način primjene

Doziranje je individualno, ovisno o ozbiljnosti simptoma, dobi i stanju bolesnika.
Anksiozne i druge neurotske smetnje: 2 mg do 10 mg 2 do 3 puta na dan.
Nesanica: 4 mg do 10 mg uvečer prije spavanja.
Apstinencijski sindrom: 10mg 3 puta prvih 24 sata, kasnije 5 mg 3 puta na dan.
Mišićni spazmi: 2 mg do 10 mg 3 puta na dan.
Gerijatrija: 2 mg 1 do 2 puta na dan
Djeca, starija od 6 mjeseci: 1 mg do 2,5 mg 3 puta na dan
Liječenje počinje preporučenim dozama; nakon jednog do dva tjedna liječnik može po potrebi smanjiti dozu, tako da bolesnik uzima lijek jedanput na dan, najbolje uvečer.
Liječenje obično traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Predoziranje
Pri predoziranju može doći prije svega do pospanosti, omamljenosti, umora, dizartrije i respiratorne insuficijencije.
Iznimno se mogu pojaviti koma, hiporefleksija i arefleksija, respiratorna insuficijencija ili čak zastoj disanja.
Specifični je antidot za hitne slučajeve flumazenil, koji se daje intravenski. Budući da je njegov učinak bitno kraći od učinka diazepama, bolesnika treba nadzirati još nekoliko sati pošto se probudio. Bolesnika se, ako je potrebno, liječi i simptomatski.
Uzme li bolesnik Apaurin zajedno s kakvom drugom središnje djelujućom djelatnom tvari, posebice alkoholom, posljedice bez liječničke pomoći mogu biti mnogo teže.

Nuspojave

U osjetljivih bolesnika može se pojaviti umor, pospanost, povremeno također omaglica i mišićna slabost. Simptomi mogu prestati spontano ili nakon smanjenja doze.
Rijetke su nuspojave još i smetnje u ponašanju i koncentraciji, smušenost, depresija, noćne more, zaboravljivost, nerazgovijetan govor, smanjenje libida, poremećaji menstrualnog, alergijske reakcije.
Tijekom dugotrajnog uzimanja može doći do ovisnosti, kao i kod uzimanja drugih benzodiazepina.
Pri svim benzodiazepinima iznimno može doći do paradoksalne reakcije. Pojave li se agitacija, povećana mišićna spastičnost, smetnje spavanja ili halucinacije, liječenje treba prekinuti.
Ako ustanovite ili sumnjate na neželjene učinke lijeka, obavijestite o tome svojega liječnika ili ljekarnika.

Rok valjanosti i čuvanje
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti koji je naveden na kutiji.
Čuva se na temperaturi do 25°C, zaštićen od vlage i svjetlosti.
Lijek se čuva izvan dohvata djece.

Datum revizije teksta upute: 21.3.2000.

Broj i datum rješenja
UP/I-530-10/01-01/181 od 10.07.2001.
UP/I-530-10/01-01/182 od 10.07.2001.
UP/I-530-10/01-01/183 od 10.07.2001.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 14:01 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor