ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

utorak, 10.02.2009.

CIPRALEX (escitalopram)


Korisnici mogu više informacija potražiti na stranici:

http://lijekovi-lijecenje.blogspot.com



Cipralex®
Tablete 5 mg, 10 mg, 15 mg i 20 mg

Sastojci Cipralexa?
Aktivni sastojak je escitalopram. Svaka tableta Cipralexa sadrži 5 mg, 10 mg, 15 mg ili 20 mg aktivne supstance escitalopram i sol oksalne kiseline. Pomoćne tvari su mikrokristalna celuloza, koloidni bezvodni silicijev dioksid, talk, kroskarmellosnatrium, magnezij stearat, hipomelos, makrogol 400 i titandioksid (bijela boja E171).

Posjednik odobrenja za prodaju/Proizvođač:
H. Lundbeck A/S, Ottiliavej 9, DK-2500 KÖPENHAMN, Danmark

Ostale obavijesti:
H. Lundbeck AB, Box 23, 250 53 HELSINGBORG, Tel: 042-25 43 00

1. ŠTO JE CIPRALEX I ZAŠTO SE KORISTI?

Izgled lijeka:
Cipralex su tablete s ovojnicom od 5 mg, 10 mg, 15 mg i 20 mg. Tablete imaju slijedeći izgled:
5 mg Okrugle, bijele, bikonveksne, tablete s ovojnicom, s oznakom EK na jednoj strani.
10 mg Ovalne, bijele, urezane tablete s ovojnicom označene s E i L sa svake strane udubljenja.
15 mg Ovalne, bijele, urezane tablete s ovojnicom označene s E i M sa svake strane udubljenja.
20 mg Ovalne, bijele, urezane tablete s ovojnicom označene s E i N sa svake strane udubljenja.

Skupina lijekova
Cipralex je selektivni blokator serotonina (SSRI), pripada skupini lijekova koja se naziva antidepresivi. Ti lijekovi pomažu normalizaciji nivoa serotonina u mozgu. Poremećaj u sistemu serotonina u mozgu se smatra važnim čimbenikom pri razvoju depresije i srodnih bolesti.

Zašto se koristi Cipralex?
Cipralex se koristi za liječenje depresije.
Cipralex se koristi za liječenje panične tjeskobe, socijalne fobije i općenito teške duševne tjeskobe ili nemira. Liječnik vam je možda prepisao Cipralex za neku drugu bolest. Pitajte svog liječnika zbog čega vam je prepisan Cipralex.

2. PRIJE UPOTREBE CIPRALEXA

Nemojte koristiti Cipralex:
- ukoliko ste alergični na escitalopram ili neku drugu tvar u tabletama (pogledaj popis sastojaka na početku upute). Savjetujte se sa svojim liječnikom ukoliko ste nesigurni.
- ukoliko istovremeno koristite ne selektivne MAO-blokatore (lijekove koji se, isto tako koriste protiv depresije). Savjetujte se sa svojim liječnikom ukoliko ste nesigurni.

Budite posebno oprezni sa Cipralexom

Recite svom liječniku ukoliko imate neke druge bolesti. To je posebno važno ukoliko:
• imate bolest jetre ili šećernu bolest (može postojati razlog za prilagođavanje doze lijeka za te bolesti ili doze Cipralexa).
• imate epilepsiju ili sklonost grčevima.
Liječenje antidepresivima ponekad izaziva pojavu grčeva. Važno je da informirate svog liječnika ukoliko imate grčeve ili povećanu frekvenciju grčeva pri upotrebi Cipralexa. To je od posebne važnosti ukoliko koristite lijek u čijim uputama se navodi sličan tekst upozorenja.
• imate neku bolest koronarnih krvnih žila.
• primate elektrokonvulzivnu terapiju.

Primjena u liječenju djece i mladeži ispod 18 godina

Cipralex se obično ne koristi u liječenju djece i mladeži ispod 18 godina. Pri uzimanju lijekova ove vrste je rizik nuspojava kao što su pokušaj samoubojstva, razmišljanja o samoubojstvu i neprijateljstvo (uglavnom agresivnost, inat i ljutnja) veći kod pacijenata mlađih od 18 godina. Uprkos tome liječnik može prepisati Cipralex pacijentima mlađim od 18 godina, ukoliko liječnik smatra da je to u redu. Ukoliko ste mlađi od 18 godina i želite diskutirati zbog čega vam je prepisan taj lijek, ponovo se obratite svom liječniku.
Isto tako obavijestite svog liječnika ukoliko primjetite neki od gore navedenih simptoma ili se simptomi pogoršaju. Dugoročni efekti na rast, sazrijevanje, razvoj i ponašanje još nisu utvrđeni za djecu i mladež ispod 18 godina.
Ukoliko se vaše liječenje promijeni sa selektivnog MAO-A blokatora moklobemid (koji se također koristi pri liječenju depresije) na Cipralex, preporučujemo vam jedan dan pauze prije početka korištenja Cipralexa.
Ukoliko prekidate liječenje Cipralexom, preporučujemo vam sedam dana pauze prije početka korištenja moklobemida.
Nije općenito preporučljiva kombinacija Cipralexa i moklobemida, ali u pojedinim slučajevima se događa da liječnik odredi liječenje kombinacijom lijekova. Postoji rizik javljanja nuspojava pri korištenju te kombinacije.
Ukoliko pri korištenju moklobemida i Cipralexa primjetite simptome kao što su visoka temperatura, nenadano stezanje mišića i drhtanje, razdražljivost i smetenost morate prekinuti terapiju i odmah kontaktirati svog liječnika. Postoje izvještaji u kojima su lijekovi istog tipa kao Cipralex izazvali povećana kožna krvarenja (koja se na primjer manifestiraju povećanom sklonosti izbijanju modrica). Rizik je veći ukoliko ste skloni krvarenju ili ukoliko istovremeno koristite lijekove koji utječu na sposobnost koagulacije krvi, na primjer acetilsalicilna kiselina, nesteroidni lijekovi protiv upale (lijekovi koji se koriste protiv bolova i upale), pojedini lijekovi koji djeluju anti psihozno ili triciklični antidepresivi. Rizik je pojačan pri uzimanju tiklopidina, dipiramidola (oba lijeka se koriste pri smanjivanju rizika stvaranja krvnih ugrušaka) ili lijekova koji smanjuju koagulaciju (antikoagulanti).

Uzimanje Cipralexa s hranom i pićem:
Nije dokazano da Cipralex djeluje na djelovanje alkohola. Kao i za druge lijekove koji utječu na središnji nervni sustav, ne preporučava se korištenje alkohola za vrijeme liječenja Cipralexom.

Trudnoća
Nemojte koristiti Cipralex u trudnoći ili ukoliko dojite, ukoliko se niste savjetovali sa svojim liječnikom o rizicima i prednostima liječenja.
Općenito stanje vašeg novorođenog djeteta se može pogoršati upotrebom ove vrste lijekova (antidepresivni lijekovi).

Sposobnost upravljanja vozilom i upotreba strojeva
Cipralex utječe na smanjivanje sposobnosti reagiranja kod nekih osoba. O tome bi trebali razmišljati u situaciji kad se traži pojačana pozornost, na primjer pri upravljanju automobilom i obavljanju preciznih poslova. Osobno ste odgovorni za procjenu vaše sposobnosti pri upravljanju motornim vozilom ili obavljanju rizičnih poslova. Jedan od čimbenika koji može utjecati na vašu sposobnost je upotreba lijekova zbog njihovog djelovanja i/ili nuspojava. Pročitajte cijeli tekst radi upute. Ukoliko se osjećate nesigurni posavjetujte se sa svojim liječnikom ili
osobljem u ljekarni.

Upotreba drugih lijekova:
Na liječenje se može utjecati istovremenim korištenjem drugih lijekova. Recite svom liječniku ili ljekarniku ukoliko koristite ili ste nedavno koristili druge lijekove, čak i one bez recepta.
Budite oprezni pri kombiniranju Cipralexa i slijedećih lijekova:
• Selegilin (koristi se pri liječenju Parkinsonove bolesti), tramadol (koristi se protiv teških bolova),
typtofan (koristi se pri problemima sa spavanjem/potištenosti), sumatriptan (koristi se pri liječenju migrene) i lijekova koji pripadaju istoj skupini lijekova kao sumatriptan.
Ukoliko dobijete visoku temperaturu, osjetite razdražljivost, smetenost, drhtavicu i nenadanu mišićnu spastičnost (serotonergni sindrom) pri upotrebi kombinacije Cipralexa i nekog od tih lijekova, morate odmah potražiti liječnika.
• Litij (koristi se za liječenje manodepresivnih bolesti).
• Lijek koji može smanjiti prag grčeva: antidepresivna sredstva (triciklička sredstva i SSRI) i neuroleptika (fantiazin, tioxanten i butyrofenon), meflokin (koristi se pri liječenju malarije), bupropion (sredstvo pri ovisnosti o nikotinu) i tramadol (koristi se protiv jakih bolova).
• Gospinu travu/kantarion ( Hypericum perforatum - prirodni lijek koji se koristi protiv potištenosti).
• Oralni antikoagulativi i drugi lijekovi koji utječu na sposbnost zgrušavanja krvi.
• Cimetidin, omeprazol, lansoprazol (koristi se za liječenje čira na želudcu) i fluvoxamin (antidepresivno sredstvo) i tiklopidin (koristi se za smanjivanje rizika stvaranja krvnog ugruška).
• Metoprolol, flecainide i propafenon (koriste se pri liječenju bolesti srca i krvožilnog sustava).
Pogledajte poglavlje – Budite posebno oprezni sa Cipralexom.

3. NAČIN PRIMJENE CIPRALEXA

Upute o doziranju
Dozu određuje vaš liječnik i prilagođava je posebno vama. Važno je pridržavati se uputa.
Naljepnica na pakovanju vas informira o količini tableta koje trebate uzimati i učestalosti.
Nikada nemojte promijeniti doziranje ukoliko niste razgovarali s liječnikom.
Ukoliko ste nesigurni pitajte svog liječnika ili u ljekarni.
Cipralex se koristi kao dnevna jednokratna doza. Cipralex se može uzimati sa ili bez hrane.

Odrasli

Depresija
Najuobičajenija doza je 10 mg dnevno. Maksimalna preporučljiva doza je 20 mg dnevno.
Panični sindrom
Početna doza je 5 mg dnevno u toku prvog tjedna a nakon toga 10 mg dnevno. Maksimalna doza koja se preporučava je 20 mg dnevno.
Socijalni strah (fobija)
Najuobičajenija doza je 10 mg dnevno. Do ublažavanje simptoma obično dolazi nakon 2-4 tjedna. Ovisno o vašem stanju, nakon korištenja lijeka u određenom vremenu, će liječnik eventualno podesiti dozu na 5 do 20 mg dnevno.
Duševna tjeskoba
Početna doza je 10 mg dnevno. Vaš liječnik može povećati dozu na maksimum 20 mg dnevno.

Stariji pacijenti
Stariji pacijenti se u pravilu liječe manjim dozama.

Djeca i mladež mlađa od 18 godina
Cipralex se ne daje djeci i mladeži mlađoj od 18 godina. Dodatne upute pročitajte u poglavlju 2.

Smanjena funkcija jetre
Pacijentima s bolestima jetre se preporučava početna doza od 5 mg u toku prva dva tjedna, a nakon toga se doza može povećati na 10 mg, prema potrebi.
Pri potrebi se tablete mogu prepoloviti. Stavite tabletu na ravnu podlogu s urezom prema gore. Pritisnite kažiprstima na svaki kraj tablete.

Sigurnost korištenja Cipralexa u dozama većim od 20 mg dnevno još nije ispitana u dovoljnom obimu. Vaš liječnik će prepisati veću dozu samo ako je to neophodno.
Kao i za druge lijekove protiv depresije, paničnog sindroma ili socijalne fobije može proći nekoliko tjedana prije nego Cipralex počne djelovati i vi se osjećati bolje. Nastavite s liječenjem iako treba vremena dok vam se stanje poboljša.
Vrijeme liječenja je individualno. Nastavite s uzimanjem tableta sve dok vam liječnik preporučuje. Latentna bolest može biti dugoročna i vaši simptomi se vratiti ukoliko se liječenje prerano prekine. Zato se preporučuje da nastavite liječenje najmanje 6 mjeseci nakon prestanka postojanja simptoma.
Razmišljanja o samoubojstvu su uobičajena kod pacijenata koji boluju od depresije. Obično su prisutna sve do pojave antidepresivnog efekta liječenja. Upoznajte porodicu i terapeuta o svom stanju i recite liječniku ukoliko dođe do pogoršanja vaših simptoma depresije.
Neki pacijenti koji imaju manodepresivnu bolest mogu pasti u stanje manije.
Ukoliko smatrate da je efekt Cipralexa prejak ili preslab obratite se svom liječniku ili ljekarni.

Ukoliko koristite previše Cipralexa:
Kontaktirajte liječnika, bolnicu ili Centralu za informacije o otrovima (tel.112) ukoliko ste uzeli previše lijeka ili ako dijete samo pogrešno uzme lijek.
Ukoliko zaboravite uzeti Cipralex:
Uzmite svoju slijedeću dozu kao i obično. Nemojte uzeti duplu dozu radi kompenziranja doze koju ste propustili.
Efekti koji se mogu pojaviti nakon prestanka uzimanja Cipralexa:
Ukoliko se terapije naprasno prekine mogu se eventualno pojaviti simptomi kao npr. vrtoglavica, mučnina i glavobolja. Kada ste proveli terapiju važno je postepeno smanjivanje doze Cipralexa u toku nekoliko tjedana.

4. EVENTUALNE NUSPOJAVE
Neke osobe mogu pri upotrebi Cipralexa doživjeti neželjene efekte (nuspojave).
Nekoliko od niže navedenih efekata mogu biti simptomi vaše bolesti i počet će nestajati kad se počnete bolje osjećati. Ukoliko su nuspojave neprijatne ili traju više od 1-2 tjedna trebate se ponovo obratiti liječniku.
Slijedeće nuspojave su zabilježene u kliničkim testovima:

Najčešće (više od 1 na 10):
· Mučnina

Uobičajene (manje od 1 na 10 više od 1 na 100):
· Upala sinusa
· Smanjen apetit
· Teškoće s uspavljivanjem
· Pospanost
· Vrtoglavica
· Zijevanje
· Proljev
· Zatvor
· Povećano znojenje
· Seksualni poremećaji (muškarci mogu osjetiti problem odgođene ejakulacije ili problem erekcije dok žene mogu doživjeti gubitak spolne želje i poteškoće doživljavanja orgazma).
· Iscrpljenost
· Temperatura

Manje uobičajene (manje od 1 na 100):
· Teškoće sa spavanjem
· Promjene okusa

Ukoliko primjetite jednu ili više nuspojava koje nisu spomenute u ovom uputstvu recite to svom liječniku ili u ljekarni.

Neke druge nuspojave se mogu pojaviti kod lijekova koji djeluju na isti način kao i Cipralex:
· Jaka algergijska reakcija (anafilaktična reakcija)
· Vrtoglavica u uspravnom položaju zbog niskog tlaka
· Smanjen nivo natrija u krvi (simptom je osjećaj bolesti i bezvoljnosti uz slabost mišića ili smetenost)
· Zamagljeni vid
· Povraćanje
· Suhoća usta, koja povećava rizik stvaranja karijesa (pažljiva higijena usne šupljine je jako važna).
· Nenormalne vrijednosti funkcije jetre (povećan broj enzima jetre u krvi)
· Bol u mišićima ili zglobovima
· Visoka temperatura, razdražljivost, smetenost, drhtavica i nenadana mišićna spastičnost mogu biti znak jedne vrlo rijetke pojave koja se zove serotonerni sindrom
· Grčevi, drhtanje, poremećaji motorike (nekontrolirani pokreti mišića)
· Halucinacije, manija, smetenost, ozbiljno stanje zabrinutosti, duševna tjeskoba, osjećaj nestvarnosti, napadi panike, nervoza
· Otežano mokrenje
· Nadolazak mlijeka kod žena koje ne doje
· Osip, povećana sklonost modricama, svrbež, angioedem (nateknutost lica, usnica, jezika i/ili ždrijela, ponekad s gušenjem ili poteškoćama gutanja)

5. ČUVANJE CIPRALEXA
Lijek valja čuvati izvan vidokruga i domašaja djece.
Nemojte koristiti ovaj lijek nakon roka upotrebe označenog na naljepnici.
Radi čuvanja okoliša i iz sigurnosnih razloga višak lijeka ili stari lijek predajte ljekarni radi zbrinjavanja.

Tekst upute odobren najkasnije 16-12-2005

O čemu dalje želite čitati?

...

- 00:18 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor