ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

petak, 13.02.2009.

AKINETON (biperiden)


Korisnici mogu više informacija potražiti na stranici:

http://lijekovi-lijecenje.blogspot.com



Sastav
Djelatna tvar: 1 tableta sadržava 2 mg biperiden-klorida
Pomoćne tvari: laktoza, mikrokristalinicna celuloza

Pakiranje
Kutija s 50 tableta (blister pakiranje, 5x10 tbl)

Farmakoterapijska skupina i djelovanje
Akineton je antiparkinsonik iz skupine antikolinergičkih lijekova.
On uspostavlja ponovnu ravnotežu cerebralnih dopaminergičkih i kolinergičkih kojih je oštećenje izraz postojanja Parkinsonove bolesti i drugih ekstrapiramidnih poremećaja.
Blokator je acetilkolinskih receptora s većim afinitetom za one M1 tipa. Kako su ti receptori smješteni pretežito na strukturama u središnjem živčanom sustavu, Akineton uglavnom tamo postiže svoje učinke.

Proizvođač
Abbott GmbH & Co. KG
Ludwigshafen, Njemačka

Indikacije
Liječenje Parkinsonova sindroma, osobito da bi se suzbili rigidnost misnica i podrhtavanje (tremor).
Liječenje ekstrapiramidnih poremećaja uzrokovanih lijekovima (neurolepticima ili sličnim lijekovima), kao što su rane diskinezije (smetnje gutanja, kretnji jezikom i pogleda ustranu), akatizija i simptomi nalik Parkinsonovoj bolesti.
Drugi ekstrapiramidni poremećaji, oni koji zahvaćaju cijelo tijelo (generalizirani), odnosno oni koji zahvaćaju samo pojedine njegove dijelove (segmentalni), kao sto su distonije, osobite smetnje kretnji u području glave (sindrom Meige), grč očnih kapaka (blefarospazam), grč vratnih mišića (spasticki tortikolis).

Kontraindikacije
Akineton se ne smije primijeniti u bolesnika koji imaju neliječeno povišenje očnoga tlaka (glaukom uskoga kuta), u bolesnika s mehaničkim suženjem u probavnom sustavu (stenozom) te kod megakolona.
S oprezom valja primijeniti Akineton u bolesnika s adenomom prostate, a takoder i kod bolesti koje mogu dovesti do opasna ubrzanja rada srca (tahikardije).

Mjere opreza
Ispitivanja na životinjama pokazuju da lijekovi sa središnjim antikolinergičkim djelovanjem, kakav je i Akineton, mogu povećati sklonost konvulzijama. 0 tome valja voditi računa u bolesnika koji pokazuju sklonost konvulzijama. Moguća je zlouporaba Akinetona. To je vjerojatno povezano s njegovim učincima na poboljšanje raspoloženja i stvaranje kratkotrajne euforije, što se katkad zapaža.

Interakcije
Istovremena primjena s drugim lijekovima koji također imaju antikolinergički učinak na središnji živčani sustav, kao što su psihofarmaci, lijekovi za liječenje alergija (antihistaminici), antiparkinsonici i lijekovi protiv mišićnih grčeva (spazmolitici), može dovesti do pojačanja centralnih i perifernih nuspojava.
Uporaba uz kinidin može pojačati njegova antikolinergička djelovanja (posebice na AV-provođenje).
Istovremena uporaba s levodopom može dovesti do pojačanja motoričkih poremećaja (diskinezija).
Biperiden može pogoršati motorički poremećaj (tardivnu diskineziju) izazvan dugotrajnom uporabom neuroleptika.
Ponekad su Parkinsonski simptomi kod tardivne diskinezije tako izraženi da je, unatoč toj činjenici, potrebno antikolinergičko liječenje.
Antikolinergici mogu pojačati nuspojave petidina na središnji živčani sustav.
Za vrijeme uzimanja biperidena može se pojačati učinak alkohola.
Biperiden oslabljuje djelovanje metoklopramida.

Posebna upozorenja
Uporaba tijekom trudnoće i dojenja
Nema pokazatelja da bi Akineton mogao imati nepoželjni, teratogeni učinak na nerođeno dijete. Ipak, valja biti suzdržan u propisivanju Akinetona trudnicama, osobito tijekom prvoga tromjesječja, budući da iskustva u uporabi Akinetona tijekom trudnoće nisu dovoljna.
Antikolinergički lijekovi mogu spriječiti stvaranje i izlučivanje mlijeka. Za Akineton o tome nema podataka. Djelatna tvar Akinetona izlučuje se u mlijeku žene i tu moze postići iste koncentracije kao i u njezinoj plazmi. Zbog toga se redovito preporučuje prestanak dojenja.
Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima
Nepoželjni periferni učinci i učinci na središnji živčani sustav.(SŽS) mogu smanjiti sposobnost upravljanja vozilima ili strojevima, osobito ukollko se Akineton uzima u kombinaciji s drugim lijekovima s učinkom na SŽS, drugim antikolinergicima ili s alkoholom.
Stariji bolesnici, osobito oni s ostećenjima mozga vaskularne ili degenerativne naravi, mogu pokazati veću osjetljivost već i na terapijske doze lijeka.

Doziranje i način primjene

Liječenje Akinetonom se u načelu započinje postupno, doza ovisi o željenim učincima i nuspojavama.
Iskustva pri primjeni u djece još su ograničena uglavnom na kratkotrajno liječenje distonije izazvane lijekovima (npr. neurolepticima ili metoklopramidom i sličnim tvarima).
Tablete se uzimaju s vodom za vrijeme ili nakon obroka.
Ukoliko nije drukčije propisano, vrijede sljedeće preporuke za doziranje:

Parkinsonova bolest

Liječenje se u odraslih započinje dnevnom dozom 2 puta 1/2 tablete. Doza se može potom povećavati dnevno za najviše 1 tabletu. U starijih bolesnika, osobito u onih s već postojećim organskim oštećenjem mozga, potrebno je oprezno doziranje, npr. prema sljedećem predlošku:

sveukupno
ujutro
u podne
navečer
1. i 2. dan2 x dnevno 1/2 tablete1/2 tablete1/2 tablete0
3. i 4.3 x dnevno 1/2 tablete1/2 tablete1/2 tablete1/2 tablete
5. i 6.2 tablete dnevno 1 tableta1/2 tablete1/2 tablete
7. do 10.3 x dnevno 1 tableta1 tableta1 tableta1 tableta
11. i 12.4 tablete dnevno1/2 tableta1/2 tableta1 tableta
13. i 14.3 x dnevno 2 tablete2 tablete2 tablete2 tablete

Najviša ukupna dnevna doza iznosi 8 tableta. Dnevnu dozu valja ravnomjerno rasporediti tijekom dana.

Ekstrapiramidni poremećaji izazvani lijekovima i drugi ekstrapiramidni poremećaji
Odrasli uzimaju jednom do četiri puta dnevno 1/2 do 2 tablete, kao popratno liječenje uz neuroleptik, što ovisi o težini simptoma. Djeca u dobi 3-15 godina uzimaju jednom do tri puta dnevno 1/2 do 1 tablete.
Za liječenje drugih ekstrapiramidnih poremećaja Akineton valja uvoditi vrlo postupno, povećavajući dozu za 1 tabletu tjedno, sve do najviše doze koja se podnosi, a može biti i nekoliko puta viša od uobičajene doze Akinetona u drugim indikacijama.

Simptomi predoziranja i liječenje
Simptomi i znaci otrovanja biperidenom u načelu su poput onih kod otrovanja atropinom. Javljaju se znaci periferne blokade parasimpatikusa (npr. široke trome zjenice, suhoća sluznica, crvenilo lica, ubrzanje srčanog rada, atonija crijeva i mokraćnog mjehura, povišenje tjelesne temperature (posebice u djece) te znaci sa strane središnjeg živčanog sustava (uzbuđenje, zbunjenost, zanesenost svijesti i/ili halucinacije).
Pri masivnom otrovanju postoji rizik središnje paralize disanja i zatajenja krvotoka.
Liječenje predoziranja
Otrovanim osobama koje su životno ugrožene daju se blokatori acetilkolinesteraze koji prolaze u likvor, kao npr. fizostigmin. Uz to je važno nadziranje krvotoka i disanja (katkad i njihova mehanička potpora) te nadziranje tjelesne topline. Potrebno je derivirati mokraću urinarnim kateterom.

Nuspojave
Nuspojave se osobito javljaju na početku liječenja ili pri prebrzom povećanju doze. Nagli prestanak liječenja valja izbjeći zbog opasnosti pojave snažnih suprotnih učinaka, osim u slučaju ozbiljnih komplikacija.
Nuspojave sa strane središnjeg živčanog sustava su umor, vrtoglavica i slabost, a kod viših doza nemir, uzbuđenost, strah, zbunjenost i delirij; katkad smetnje upamćivanja te, rijetko, halucinacije.
Periferne nuspojave su suhoća usta, smetnje vida (akomodacije), smanjenje izlučivanja znoja, začepljenost,želučane tegobe i povećanje ili ,vrlo rijetko, smanjenje srčane frekvencije. Katkad moze doći do smetnji pražnjenja mokračnoga mjehura, posebice u bolesnika s povećanjem prostate. Tad valja smanjiti dozu lijeka. Rijetko dolazi do prestanka mokrenja (retencije urina): tada se može primijeniti karbakol kao antidot.
U pojedinim slučajevima zapaženi su alergijski kožni osipi, motoričke smetnje koje su nastale zbog uporabe biperidena (diskinezije), smetnje koordinacije pokreta (ataksija), mišićni trzaji i smetnje govora.
O svakoj nuspojavi, i onoj koja nije navedena u ovoj uputi, bolesnik treba obavijestiti svojega liječnika ili ljekarnika.

Rok valjanosti
Napisan je na kutiji. Lijek se ne smije koristiti nakon isteka roka.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 21:40 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor