ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

petak, 13.02.2009.

NAKOM (karbidopa + levodopa)


Korisnici mogu više informacija potražiti na stranici:

http://lijekovi-lijecenje.blogspot.com



SASTAV
Tableta sadržava 25 mg karbidope i 250 mg levodope, MSD.
Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza

SVOJSTVA I DJELOVANJE
Nakom je lijek za liječenje parkinsonizma. Karbidopa u kombinaciji s levodopom koči razgradnju levodope u krvi i perifernim organima. Zato se stvara dopamin na periferiji. Tako se povećava razina levodope u mozgu, gdje se ona pretvara u dopamin, stoga ne treba davati velike doze levodope u kratkim vremenskim razmacima. Ublažava većinu simptoma parkin­so­nizma, osobito ukočenost, nekontrolirane tjelesne kretnje i psi­hičko reagiranje.
Smanjuje i tremor, teškoće pri gutanju i salivaciju te nestabilnost pri stajanju. Kombinacija levodope s karbidopom olakšava kon­trolu ukupne dnevne doze. Nakom se može uzimati zajedno s vitaminskim preparatima koji sadržavaju piridoksin.
Levodopa se dobro resorbira iz probavnog sustava, osobito iz tankog crijeva. Najviše koncentracije u krvi postižu se 1-2 sata nakon peroralne primjene lijeka natašte. Levodopa se meta­bolizira u dopamin, noradrenalin i adrenalin, koji se u obliku svojih daljnjih metabolita izlučuje s mokraćom. Nakon peroralne primjene karbidope maksimalne koncentracije u krvi postižu se za 3-5 sati u bolesnika s Parkinsonovom bolešću. Izlučuje se s mokraćom i izmetom, i to 35 % u nepromijenjenom obliku tijekom 7 sati, a nakon tog vremena mogu se naći samo meta­boliti.

INDIKACIJE
Parkinsonova bolest; Parkinsonov sindrom

KONTRAINDIKACIJE
Akutni glaukom i preosjetljivost na Nakom. Levodopa može aktivirati maligni melanom. Zato se ne smije davati pri sumnjivim kožnim lezijama i bolesnicima koji imaju u anamnezi melanom.
Nakom se ne smije primjenjivati istodobno s inhibitorima mono­aminooksidaze A, pa liječenje tim lijekovima treba prekinuti 14 dana prije primjene Nakoma.
Ne smije se davati djeci, trudnicama i dojiljama.

MJERE OPREZA
Ne preporučuje se primjenjivati Nakom za liječenje diskinezije. Oprez je potreban u bolesnika s teškim krvožilnim i endokrinim bolestima, bolestima pluća, jetre, bubrega i pri bronhalnoj astmi.
Bolesnicima nakon preboljelog infarkta miokarda i s aritmijama treba brižljivo prilagoditi početnu dozu lijeka.
Bolesnicima koji uzimaju antihipertenzivne lijekove treba pri liječenju Nakomom ponovo odrediti dozu tih lijekova.
Treba biti oprezan u bolesnika s psihozom i u bolesnika sklonim konvulzijama, depresijama sa samoubilačkim nagonom ili asoci­jalnim ponašanjem.
U bolesnika koji su imali nekontrolirane tjelesne kretnje i psi­hotične epizode prijelaz od levodope na liječenje Nakomom može izazvati recidiv. Bolesnicima s kroničnim glaukomom tre­ba kontrolirati intraokularni tlak.
U općoj anesteziji bolesnik smije dobiti lijek ako je dopušteno uzimanje tekućine i lijekova. Nakon narkoze, čim je moguće, nastavlja se uobičajena terapija.
Tijekom liječenja Nakomom javljaju se prolazno povećane vri­jednosti nekih laboratorijskih testova i pozitivan Coombsov test.

INTERAKCIJE
Fenitoin i papaverin poništavaju antiparkinsonski učinak levo­dope. Oprez je potreban i pri istodobnom davanju fenotijazina ili butirofenona jer se može uništiti antiparkinsonski učinak.

POSEBNA UPOZORENJA
Lijek može utjecati na psihofizičke sposobnosti, osobito ako se uzima s alkoholom ili depresorima središnjega živčanog sustava. Liječnik i farmaceut dužni su upozoriti bolesnika da o tome vodi računa ako za vrijeme uzimanja Nakoma upravlja motornim vozilom ili strojem.

DOZIRANJE I PRIMJENA
Doziranje je individualno i treba ga prilagoditi potrebama bo­lesnika.
Bolesnik se mora strogo pridržavati propisanog doziranja i ne smije sam mijenjati doze.
Djelotvornost lijeka može se zapaziti već prvi dan liječenja, a katkada i nakon prve doze. Puna djelotvorna doza postiže se obično već u prvom tjednu.
Uobičajena je početna doza pola tablete jedanput do dva puta na dan nakon jela. Ta se doza povećava za pola tablete tri puta na dan svaki ili svaki drugi dan dok se ne postigne optimalan učinak.
Kod većine bolesnika učinak se može održavati dozom 3-6 tableta na dan. Doza ne smije biti veća od 8 tableta na dan.
U bolesnika koji dobivaju druge standardne antiparkinsonike uz Nakom treba prilagoditi njihovu dozu.

PREDOZIRANJE
Kod predoziranja bolesnika se mora pažljivo nadzirati, osobito s obzirom na moguću pojavu aritmije. Ako treba, daju se odgo­varajući antiaritmici, a prema potrebi provode se uobičajene potporne mjere.

NUSPOJAVE
Tijekom primjene Nakoma mogu se javiti nuspojave, koje pro­laze sa smanjenjem doze ili za vrijeme liječenja. Mišićni grčevi i blefarospazam prvo su upozorenje da treba smanjiti dozu. Često se javljaju koreiformni, distonični i drugi nekontrolirani pokreti.
Druge nuspojave
Probavne: mučnina, anoreksija, povraćanje, krvarenja iz pro­bavnog sustava, razvoj duodenalnog ulkusa, opstipacija, pro­ljev, bol u epigastriju i trbuhu, meteorizam, štucanje, preveliko izlučivanje pljuvačke, teškoće pri gutanju, gorak ukus, suha usta, pekući jezik
Krvožilne: ortostatska hipotenzija, palpitacije, rijetko hiper­tenzija
Psihičke: paranoidne ideje, psihotične epizode, depresija sa samoubilačkim mislima, demencija, euforija, letargija, sedacija, stimulacija, zamor, iznemoglost, zbunjenost, nesanica, noćne more, halucinacije, deluzije, agitacije i anksioznost
Neurološke: ataksija, nesvjestica, glavobolja, drhtanje ruku, trizam, okulogirne krize, oslabjelost, ukočenost, škripanje zubi­ma, bradikinetičke epizode (“on-off” fenomen)
Urogenitalne: zastajanje mokraće, inkontinencija, hematurija, tamna mokraća, prijapizam
Dišne: promuklost, nepravilno disanje
Kožne: znojenje, edemi, osip, opadanje kose, taman znoj, neugodan miris
Smetnje vida: zamagljen vid, diplopija, raširene zjenice, akti­vacija latentnog Hornerova sindroma
Druge: oblijevanje vrućinom, crvenilo lica, promjene tjelesne mase, flebitis, leukopenija, agranulocitoza, hemolitična i nehe­molitična anemija

UVJETI ČUVANJA
Lijek se čuva na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25 şC.
Lijek se treba čuvati izvan dohvata djece.

NAČIN IZDAVANJA LIJEKA
R - Lijek se izdaje samo na liječnički recept.

PROIZVOĐAČ
Lek

OPREMA
kutije sa 100 tableta od 25 + 250 mg

O čemu dalje želite čitati?

...

- 23:50 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor