ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

subota, 14.02.2009.

CONCERTA (metilfenidat)


Korisnici mogu više informacija potražiti na stranici:

http://lijekovi-lijecenje.blogspot.com



Methylphenidate (Ritalin, Methylin, ili generički methyphenidate)
Oblik:
Tablete sa kratkoročnim djelovanjem, uzimaju se oralno. Methylphenidate hydrochloride 5mg, 10mg, 20mg
Doziranje:
Vrlo individualno. Obično između 2,5-20mg po dozi. Učinkovita doza nije u vezi sa godinama, težinom ili jačinom ADHD simptoma. Obično liječnik propisuje malu početnu dozu, a onda je postepeno povećava dok ne pronađe najučinkovitiju dozu koja neće izazvati jake nuspojave. Često je potrebno nekoliko tjedana da bi se utvrdila ispravna doza i raspored uzimanja lijeka. Kako dijete raste ili kako adolescent dobiva na težini neće se uvijek mijenjati doza lijeka. Mnogi nastavljaju dobro reagirati na istu količinu lijeka, a nekima će trebati veća doza. S druge strane, neka će djeca na početku dobro reagirati na malu količinu lijeka, ali će je naknadno trebati malo povećati. U određivanju doze lijeka potrebna je dobra komunikacija i izmjena podataka između roditelja, učitelja ili odgajatelja.
Trajanje djelovanja:
Počinje djelovati nakon 15-20 minuta, te traje 3,5 do 4 sata. Ne uzima se preko noći.
Moguće nuspojave:
Smanjenje apetita, mali problemi sa spavanjem, neznatan gubitak na težini. Kada učinak lijeka polagano prestaje može se javiti bijes ili frustracija. Kada je doziranje previsoko, javljaju se motorički tikovi, pojavljuje se letargija i depresija. Kada se smanji doza ti problemi nestaju.

Methylphenidate sa produženim djelovanjem/oslobađanjem
Kako bi se izbjeglo uzimanje methylphenidata sa kratkoročnim djelovanjem 3-4 puta dnevno, razvijeno je nekoliko sistema sa produženim djelovanjem. Svaki od šest sistema sadrži isti lijek kao i tablete methyphenidata sa kratkim djelovanjem, ali su napravljeni tako da duže djeluju, tako da dijete može biti u školi cijeli dan, bez da mora uzimati tablete.
Moguće nuspojave su iste kao kod methylphenidata s kratkim djelovanjem.
Jedan od ovih sistema sa produženim djelovanjem zove se Concerta. Concerta je novi osmotički sistem otpuštanja methylphenidata odobren od strane FDA u rujnu 2000. g. Ova kapsula sadrži tri šupljine, od kojih su dvije ispunjene različitim koncentracijama methylphenidata, a jedna sa polimerskom supstancom koja se širi kada dođe u dodir sa tekućinom, te na jednom kraju postoji laserski probušena rupica. Početna doza methylphenidata oslobađa se iz vanjskog sloga ubrzo nakon uzimanja kapsule. Postepeno, iz dviju unutrašnjih šupljina izbacuje se lijek potisnut polimerskom supstancom koja se širi uslijed doticaja sa tekućom iz probavnog trakta. Concerta ima djelovanje otprilike 10-12 sati nakon uzimanja, iako postoje individualne varijacije. Koristi se samo ujutro, traje cijeli dan. Kapsule Concerte ne smiju se otvarati niti žvakati.
Oblik:
kapsule Methylphenidate hydrochlorid od 18 mg, 36 mg, 54 mg (kapsula od 18 mg jednaka je količini od 5 mg methylphenidata s kratkim djelovanjem)

O pojedinostima ovdje spomenutih lijekova potrebno je razgovarati s liječnikom koji je specijaliziran za ovaj poremećaj.
Konačno, uspjeh pojedinca ovisi o zajedničkom naporu pacijenta i ljudi koji se o njemu skrbe. Za većinu djece s ADHD-om lijekovi su sastavni dio multimodalnog programa liječenja. Lijekovi se ne koriste da bi se kontroliralo ponašanje ove djece već se koriste da bi se poboljšali simptomi koje uzrokuje ADHD kako bi uspješnije funkcionirali. Uzimanje lijekova kao jedino liječenje često je nedovoljno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uvod
Metilfenidat (MPH) je stimulant korišten u medicini, sličan amfetaminu, najčešće korišten u lečenju sindroma hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD sindrom) kod dece i mladih. Takođe je i jedan od primarnih lekova korišten u lečenju simptoma povreda glave, simptoma uspavanosti kod narkolepsije i sindroma hronične gojaznosti, kao i sekundarni potpomažući lek u tretmanu depresije. Brend imena lekova koji sadrže metilfenidat uključuju Ritalin®, Attenta®, Concerta® (tablete sa sporim otpuštanjem), Metadate®, Methylin® i Rubifen®.
Focalin® je preparacija koja sadrži samo dekstro-metilfenidat, za razliku od uobičajenih rakemik formulacija dekstro- i levo-metilfenidata. Noviji način uzimanja metilfenidata je pomoću flastera (Daytrana®), sličnih onima koji se koriste za kontrolu porođaja i nikotinskog oslobađanja.

Istorija
Metilfenidat je patentiran 1954. Godine od strane farmaceutske kompanije Ciba (jedan od predaka Novartis-a) i inicijalno je bio prepisivan u tretmanu depresije, hronične kojaznosti, narkolepsije i drugih oboljenja. Početkom 1960-ih, korišten je u tretmanu dece sa ADHD sindromom, u to vreme poznat kao hiperaktivnost ili minimalna moždana disfunkcija (MMD). Danas, metilfenidat je medikament najšire prepisivan u tretmanu ADHD sindroma širom sveta.Prema najskorijim istraživanjima, više od 75% recepata za metilfenidat su prepisana za decu, sa činjenicom da dečaci imaju četiri puta veću mogućnost za oboljenje od ADHD od devojčica. Proizvodnja i prepisivanje metilfenidata se značajno uvećalo tokom 90-ih, pogotovo u Americi, jer je ADHD dijagnoza postala bolje shvatana i generalno šire prihvatana unutar medicinskih krugova i društava za mentalno zdravlje. Metilfenidat je ilegalno korišten od strane studenata kojima lek nije prepisan, kako bi im pomogao u spremanju ispita i polaganju istih.
Dok je ADHD medikament usmeren ka deci, dejstvo još nije proučeno na decu mlađu od 6 godina. Ovo izaziva poteškoće kod dijagnostikovanja dece ispod ove starosti i verovatno se ne bi trebalo proučavati.
Najveći brend Ritalin® se proizvodi u Americi, ali se metilfenidat takođe proizvodi u Meksiku i Argentini od strane legalnih farmaceutskih kuća i najčešće se prodaje pod brend nazivom Ritalin® za Novartis. U Americi, razne generičke forme metilfenidata se takođe proizvode od strane nekoliko farmaceutskiuh kompanija (kao što je Methylin®, itd.), a Ritalin se takođe prodaje i u Engleskoj, Nemačkoj i u drugim evropskim zemljama (pak u mnogo manjoj meri nego u Americi).
Medikament sa istim sadržajem je Concerta®, jednodnevna preparacija metilfenidata sa produženim delovanjem, koja je odobrena u Aprilu 2000. godine, a stavljena u redovni spisak lekova Srbije Aprila, 2006. godine. Studije su pokazale da su dugo-delujuće preparacije metilfenidata isto toliko, ako ne i efikasnije od formulacija sa momentalnim otpuštanjem. Medikamente sa vremenskim otpuštanjem je takođe teže zloupotrebiti.
U Aprilu 2006. godine, FDA je odobrila transdermalni flaster za lečenje ADHD, pod nazivom Daytrana®. Jednodnevni flaster otpušta metilfenidat u dozama od 10, 15, 20, ili 30mg. Ipak, flaster mora biti aplikovan nekoliko sati pre no što je efekat poželjan, a efekti leka ostaju na nekoliko sati posle skidanja flastera, čineći ga neophodnim za skidanje do najkasnije popodneva, kako bi se izbegla insomnija.

Efekti
Metilfenidat je stimulans centralnog nervnog sistema. Tvrdi se da ima smirujući efekat na mnoštvo dece sa ADHD sindromom, redukuje impulsivno ponašanje i pomaže im da se skoncentrišu na školski rad i druge delatnosti. Odrasli mladi koji imaju ADHD često tvrde da im metilfenidat pojačava sposobnost da se skoncentrišu na delatnosti i da organizuju svoj život.
Otkriveno je da metilfenidat ima manje šansi da izazove neželjene efekte u poređenju sa dekstroamfetaminom, nešto ređe prepisivanim medikamentom. Prepisan u korektnoj dozi, metilfenidat se obično dobro toleriše od strane pacijenata.
Načini na koji metilfenidat pomaže ljudima sa ADHD sindromom nisu najbolje poznati. Neki istraživači su teoretisali da je ADHD izazvan dopaminskim imbalansom u mozgu obolelih. Metilfenidat je inhibitor preuzimanja dopanima, što znači da povećava nivo dopamin neurotransmitera u mozgu delimično blokirajući transportere koji ga uklanjaju iz sinapsi. Alternativno objašnjenje koje je istraživano je da metilfenidat menja funkcionisanje serotonina u mozgu.
Internacionalno, metilfenidat je klasifikovan pod II rednim brojem Konvencije o Psihotropnim Supstancijama.

Efekti dužeg termina lečenja

Mozak i telo
U studiji 2005. godine, promatrani su samo „minimalni efekti na rast u visinu i težinu“ posle 2 godine tretmana. „Nikakvih klinički značajnih efekata na vitalne znake ili parametre laboratorijskih testova nije primećeno.“
I dalje, neke teoretske studije su podigle pitanja. Na primer, Adriani et al (2005) je otkrio plastične promene u ponašanju vezanom za nagradu kod pacova pošto su bili u stanju bez droge. Metilfenidat može ili ne mora imati slične efekte na ljudsku kogniciju.
Esej iz 2006. godine u kome se izvodi bezbednost metilfenidata na mozak u razvitku otkriva da su se kod životinja sa psihomotornim poremećajima (kao što je ADHD), strukturalni i funkcionalni parametri dopaminskog sistema značajno poboljšali sa tretmanom. Ovo ukazuje da bi kod subjekata sa raznim psihomotornim poremećajima kao što je ADHD, tretman sa metilfenidatom mogao pozitivno potpomoći razvoj mozga.

Rast
Istraživači su takođe nadgledali ulogu metilfenidata u ulozi rasta, sa nekim studijama koje otkrivaju blago smanjenje brzine rasta u visinu. Druge studije ukazuju da se visina normalizuje do adolescencije.

Metilfenidat u lečenju depresije
Augmentacija metilfenidata na selektivne inhibitore preuzimanja serotonina
Pozadina: Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI) su efektivni u tretmanu opšte depresije i depresivnih epizoda. Ipak, za podgrupu pacijenata koji ostaju nepromenjeni za vreme terapije, augmentacione strategije mogu poboljšati efikasnost ovih agenata.
Metod: Iznosimo rezultate otvorenog ispitivanja augmentacije metilfenidata na SSRI u tretmanu od 5 slučajeva DSM-III, dijagnosticiranih sa opštom depresijom.
Rezultati: Prijavljeno smanjenje simptoma je rapidno uspostavljeno u svim slučajevima, sa dozama metilfenidata u rasponu od 10 do 40mg/dan. Takođe, beneficijalni efekti kombinacije metilfenidata i SSRI su se pokazali kao jasni i čvrsti. Nijedan pacijent nije zloupotrebio metilfenidat.
Zaključak: Empirijsko korištenje metilfenidata dodato u neefektivnom ili delom efektivnom SSRI tretmanu se pokazalo kao rapidna, bezbedna i efikasna alternativa za već postojeće augmentativne strategije u tretmanu opšte depresije.

Dodavanje Metilfenidata u terapiji sa SSRI kako bi se poboljšao i ubrzao antidepresivni odgovor pacijenta
U prošlosti, amfetamini su se mnogo ekstenzivnije koristili u tretmanu depresije nego danas (nažalost). Psihijatri su počeli manje da ih koriste posle otkrića efektivnijih lekova poput tricikličnih antidepresiva, inhibitora monoamino-oksidaze i SSRI-a.
Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI) – novija klasa antidepresiva – su efikasni u lečenju opštih depresivnih epizoda. Ipak, opšta depresija ne da odgovarajući odgovor na SSRI terapiju u 21% do 55% slučajeva.
Među amfetaminskim derivatima, metilfenidat se koristi kao augmentaciona terapija sa standardnim antidepresivima (triciklici, MAO inhibitori). Noviji dokazi ukazuju da je metilfenidat efikasan kada se primeni u terapiji zajedno sa SSRI. Stoga, čini se logičnim dodati metilfenidat nekom SSRI-u kada se desi samo delimičan odgovor na terapiju.
Istraživači predpostavljaju da dodatni efekat nastaje zato što ove dve vrste droga utiču na dva različita sistema – metilfenidat na dopamiski, norepinefrinski i delom serotoninski, a SSRI snažnim dejstvom na serotoninski sistem. Takođe je postulirano da metilfenidat kao psihostimulans smanjuje vreme za koje je potrebno da se dobije prvi odgovor na terapiju, kada se primeni ranije u tretmanu.

Šta nam literatura pokazuje
Iako je teorija obećavajuća, istraživači nisu dali definitivan dokaz da je dodavanje psihostimulansa SSRI terapiji od neke koristi. Načinio sam pretražnju studija publikovanih između 1980. I 2000. godine i našao samo 4 koje se bave ovom temom:
- Cohen je na fluoksetin dodao dekstroamfetamin trojici pacijenata sa anergičkom depresijom i otkrio da je to rešilo njihovu veoma upornu anergiju..On je naglasio da amfetaminski-prouzrokovano poboljšanje dopaminske i noradrenergičke aktivnosti poboljšava raspoloženje, smanjuje iscrpljenost i poboljšava psihomotornu aktivnost.
- Metz i Shader su opisali četiri pacijenata sa teško izlečivom depresijom koji su dali klinički antidepresivni odgovor sa kombinacijom fluoksetina i pemolina.
- Stoll et al je otkrio da je dodavanjem metilfenidata SSRI terapiji rapidno rešio simptome kod 5 pacijenata sa opštom depresijom.

Metilfenidat kod medicinski obolelih pacijenata
Nepoznato je zašto metilfenidat potpomaže antidepresivne efekte kod medicinski obolelih, a zašto ne kod neobolelih pacijenata. Kod medicinski ne obolelih, čak i kada postoji inicijalni odgovor, isti nije održan.
Kada se leče pacijenti sa depresijom, dekstroamfetamin ili metilfenidat se mogu koristiti da pojačaju antidepresivnu terapiju. Dekstrometorfan se počinje sa dozom od 5 do 10mg na dan. Metilfenidat može biti započet sa dozom od 2.5 do 5mg dva puta dnevno. Maksimalna doza metilfenidata je oko 40mg na dan.
Da bi se sprečila insomnija, ovi lekovi se ne bi smeli davati posle 15:00h.

Izvor: forum.narkomanija.ba

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nova upozorenja za sigurniju primjenu lijekova s djelatnom tvari metilfenidat
23.01.2009.

Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMEA) je 22. siječnja 2009. objavila priopćenje za javnost u kojem navodi upozorenja i mjere opreza kod primjene metilfenidata. Ovu djelatnu tvar sadrži lijek Concerta, nositelja odobrenja Johnson & Johnson S.E. d.o.o., koji ima odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj.

Europska agencija za lijekove zaključila je kako je metilfenidat prikladan za liječenje djece u dobi od 6 godina ili starijih te adolescenata koji imaju poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD, attention deficit/hyperactivity disorder). Također, preporučeno je usklađivanje podataka u Sažetcima opisa svojstava lijeka i Uputi o lijeku u Europskoj uniji za lijekove s djelatnom tvari metifenidat kako bi se osigurala sigurnija primjena ovog lijeka.

Povjerenstvo za humane lijekove Europske agencije za lijekove (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) ponovno je pregledalo metilfenidat zbog mogućeg kardiovaskularnog i cerebrovaskularnog rizika primjene lijeka. Povjerenstvo je također provjerilo rizik od razvoja psihijatrijskih poremećaja, učinka na rast i spolno sazrijevanje te učinka dugotrajnog liječenja.

Povjerenstvo za humane lijekove odlučilo je da informacije o lijekovima s djelatnom tvari metilfenidat trebaju sadržavati sljedeće podatke:
• prije početka liječenja treba izvršiti probir bolesnika s obzirom na probleme s krvnim tlakom ili srčanom frekvencijom. Potrebno je provjeriti i obiteljsku anamnezu vezano uz kardiovaskularne probleme. Bolesnike s navedenim problemima ne treba liječiti metilfenidatom bez prethodne specijalističke evaluacije;
• tijekom liječenja treba redovito pratiti vrijednosti krvnog tlaka i srčane frekvencije. U slučaju njihova poremećaja, treba odmah provesti potrebne pretrage;
• nedostatni su podaci o dugotrajnoj primjeni metilfenidata. Kod bolesnika koji uzimaju metilfenidat dulje od jedne godine, liječnici trebaju prekinuti liječenje najmanje jednom godišnje kako bi odredili je li neophodno daljnje liječenje;
• primjena metilfenidata može uzrokovati ili pogoršati neke psihijatrijske poremećaje kao što su depresija, suicidalne misli, neprijateljstvo, psihoza i manija. Treba izvršiti probir svih bolesnika prije početka liječenja i redovito pratiti bolesnike tijekom liječenja kako bi se uočili psihijatrijski simptomi;
• tijekom liječenja metilfenidatom potrebno je pratiti težinu i visinu bolesnika.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske prihvatit će predmetne izmjene u skladu s Europskom unijom te će i dalje pozorno motriti sigurnost primjene ovog lijeka.

Priopćenje Europske agencije za lijekove možete vidjeti pod sljedećim linkom:
http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/referral/methylphenidate/2231509en.pdf

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mentalni doping uzeo maha među učenicima i studentima

Ritalin se na hrvatskom tržištu prvi put pojavio prije mjesec dana pod imenom Concerta i registriran je, a proizvodi ga Jansen Pharma

Neki novi speed? Da bi lakše položili ispite mladi sve učestalije zloupotrebljavaju lijek ritalin
S približavanjem posljednjeg školskog zvona i završetka predavanja na fakultetima počinje ispitna groznica. To je sezonska pojava uz koju se sve češće koristi ‘mentalni doping’ ili ‘mind doping’, ‘brain booster’ kako ga zovu na američkim sveičilištima odakle je cijela stvar i krenula, a riječ je o sredstvima koja povećavaju mentalne sposobnosti, jačaju koncentraciju i pamćenje, daju snagu da se u najmanjoj jedinici vremena popamti najviše podataka, posebno brojki.
Zvijezda među takvim ‘pomagačima’ je lijek ritalin za kojim je prema nekim istraživanjima poseglo barem jednom 16 posto američkih studenata, a onda se stvar poput epidemije proširila Europom što potvrđuje i vrtoglavi porast proizvodnje tih lijekova za 900 posto u samo jednom desetljeću.
Postoji podatak da je ritalin osobito popularan među studentima medicine koji moraju konzumirati gradivo iz najdebljih knjiga i to im s ritalinom ‘ide kao po loju’.
A kako ni Hrvatska nije na kraju svijeta, nego već jednom nogom u Europi ritalin je već dobro poznat i našim đacima u studentima koji ga, iako u Hrvatskoj donedavno nije bio registrian, nabavljaju na crnom tržištu i putem interneta.
Cijena je između 150 do 300 kuna zavisno o broju i jačini tableta u kutijici. Da se učenicima popravilo pamćenje i želja za ispravljanajem ocjena primjećuju i profesori kojima je neobično kako su mnogi ‘nabildali’ mozak znanjem i sada ispravljaju ‘kronične ase’ u jednome danu ili pripreme debeli ispit za tjedan-dva umjesto mjesec dva.
Neki priznaju da nisu trošili na repeticije nego da su posegli za ‘vitaminom R’ kako ga u žargonu nazivaju i da je stvar profunkcionirala. Pojava mentalnog dopinga nije nimalo bezazlena, jer lijek primarno služi za lijećenje hiperaktivnosti i poremećaja pažnje kod djece i nipošto nije namijenjen zdravoj populaciji jer ima niz nuspojava i kontraindikacija što nam potvrđuju i stručnjaci.

Poseban oprez
- Ritalin se na hrvatskom tržištu prvi put pojavio prije mjesec dana pod imenom Concerta i registriran je, a proizvodi ga Jansen Pharma, kazala nam je dr. sc. Asja Smolčić Bubalo mr. farmacije.
Lijek se proizvodi u obliku tableta od po 30 komada od 18 mg ili 30 tableta od 36 mg, a uskoro će se pojaviti i pakiranje od 54 mg. Služi za liječenje hiperaktivnosti i poremećaja pažnje kod djece starije od šest godina i kod tinejđera i izdaje se isključivo na recept i to specijalistički tako da ga ne može prepisati liječnik opće prakse. U svijetu ga se nalazi pod imenima ritalin, vitamin R, ili modafilin...i sl.
Razlozi takvih mjera opreza su, kaže farmaceutka, brojne kontraindikacije. Tako se lijek ne smije koristiti u vrijeme izražene tjelesne napetosti, a to je baš vrijeme intenzivnog učenja, u trenucima tjeskobe, kod glaukoma, aritmije, hipertenzije, poremećaja rada štitnjače, angine pektoris...Također je potreban poseban oprez kod osoba ovisnih o alkoholu, a poznato je da se kod naših đaka i studenata vrlo često bilježe trovanja zbog prekomjernog konzumiranja alkohola.

Moguća ovisnost
Moguće su dakako i zloupotrebe, ističe mr. Smolčić Bubalo. Ako se lijek dulje koristi a to je upravo mjesec ili dva koliko traje ispitna groznica, a ponekad i spremanje jednog ozbiljnijeg ispita može doći do intolerancije i ovisnosti. Nakon toga, kad su se posložile petice ili položili ispiti, slijedi postupak koji mora biti pod strogim nadzorom jer u tom razdoblju može doći do teške depresije. I tako se zatvara krug ovisnosti koja kod dulje upotrebe može dovesti do prestanka rasta i naglog debljanja.

Upotreba lijeka nespojiva je sa vožnjom i trudnoćom a kada se lijek koristi istodobno se mora koristiti i učinkovita kontracepcija. Roditelji trebaju znati da lijek djeluje na centralni živčani sustav pa je i logično da su među nuspojavama vrlo česte glavobolje, gubitak apetita, nesanica, bol u želucu, depresija i emocionalna nestabilnost.

To su stanja koja roditelji mogu lako prepoznati i možda posumnjati da je njihovo dijete pod utjecajem nedopuštenih lijekova koji očito uz sve što smo čuli od stručnjaka predstavlja svojevrsnu novu drogu, nedopušten doping koji može imati ozbiljne posljedice na zdravlje mladih. A što će im onda položeni ispiti i nabildane ocjene, pa neka su i petice.

Izvor: slobodnadalmacija.hr (Javorka Luetić)

O čemu dalje želite čitati?

...

- 16:27 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor