ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

petak, 22.05.2009.

Kontrola bolovanja - po kućama


Inspektori HZZO-a dosad su kopali po liječničkim ordinacijama, a uskoro će moći kopati po kućama bolesnika u potrazi za simuliranim bolesnicima. Tko u kuću ne pusti inspektora bit će gledan kao sumnjivac koji nešto skriva.

U potrazi za lažnim bolovanjima, kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje upravo su dobili pravo ulaska u kuće osiguranika koji se nalaze na bolovanju. Pravilnik o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO-a koji će stupiti na snagu do kraja svibnja, propisao je da »u postupku provođenja nadzora nad ostvarivanjem prava na bolovanje, kontrolori Zavoda, osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, imaju pravo obaviti i neposrednu kontrolu u kući osiguranika«.

Igra skrivača

Inspektori, kažu u Ministarstvu zdravstva, neće ulaziti u kuće na silu, već samo uz privolu osiguranika, no ako netko ne pusti kontrolora da uđe i provjeri je li bolesnik doista bolestan, smatrat će se da nešto skriva. Iako uvođenje ovakvih ovlasti kontrolora HZZO-a upućuje na ozbiljno narušavanje prava hrvatskih građana, u resornom ministarstvu tvrde kako nikakve prisile prema pacijentima neće biti. Ipak, zatvaranje vrata pred nosom kontrolora tumačit će se kao znak da je pacijent u »prekršaju«.

– Ako pacijent nije voljan pustiti kontrolora u stan ili kuću, on neće ući, i neće biti sankcija prema pacijentu. Međutim, tko je objektivno bolestan nema razloga da ne pusti kontrolora i to je signal da postoji razlog za takvo ponašanje, protumačio nam je novo pravilo državni tajnik Dražen Jurković.

Dodati čašu vode

Pravo kontrolora na kontrolu bolovanja »po kućama«, tvrdi Jurković, uvedeno je kako bi se osiguranicima bilo na dispoziciji.

– Nekad su pacijenti u takvom stanju da moraju ležati u krevetu pa kontrolor može vidjeti da li mu što treba, kaže Jurković. Dodaje kako su kontrolori bolovanja uvijek liječnici, koji mogu i pregledati pacijenta da se uvjere u njegovo zdravstveno stanje, »a liječnici ionako ulaze u kuće pacijenata uz njihovu privolu«. No pravi je razlog, priznaje Jurković, smanjenje stope bolovanja.

– U cilju nam je smanjiti stopu bolovanja, ne samo zbog zdravstvene potrošnje nego i zato da oni kojima nije potrebna zdravstvena kuna ne uzimaju od onih kojima ona doista treba, kaže Jurković te zaključuje kako se stopa bolovanja neće smanjivati na opravdanim bolovanjima, nego isključivo na račun lažnih bolesnika.

Mlinarić: Zastrašivanje

Po mišljenju pravnika, širenjem ovlasti kontrolora bolovanja zdravstvene vlasti ulaze na skliski teren građanskih prava.

– Sve je u redu ako se kontrola događa na dobrovoljnoj osnovi. Ali ako vas netko pozove u dom zdravlja i želi vas pregledati bez vašeg pristanka, ili to isto pokuša u vašem domu, nema načina da vas na to prisili, niti vaše odbijanje može imati bilo kakve posljedice. Pacijent ima puno pravo ne pustiti kontrolora u kuću, a to ne može biti argument da mu se zaključi bolovanje, niti da se zaključi da čovjek nije bolestan, tumači odvjetnik Rajko Mlinarić.

Izvor: Novi list

O čemu dalje želite čitati?

...

- 01:09 - Komentiraj/Vidi komentare (6) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor