ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

subota, 01.08.2009.

Vježbe disanja


Postoje dokazi da tjeskoba (anksioznost), napadi panike, stalna ili pretjerana zabrinutost, nemogućnost opuštenosti, pa čak i izostanak orgazma imaju veze s nepravilnim, uglavnom plitkim disanjem. Disanje se može unaprijediti jogom i sličnim tehnikama, na specijaliziranim tečajevima te u nekim specijaliziranim bolničkim odjelima za plućne bolesti.

Jedan od uzroka plitkog disanja je i pogrbljeno držanje – dijafragma je pritisnuta, pluća uvučena pa se ne koristi puni kapacitet pluća. Ispravljanjem kralježnice i zabacivanjem ramena unatrag, pluća i dijafragma se oslobađaju nepotrebnih pritisaka

Disanje je najlakši i najbrži način oslobađanja od stresa. Što ste manje pod stresom, brže i jednostavnije ćete obavljati dnevne poslove i rješavati sve probleme. Najvažnije je udisati tako da se iskoristi puni kapacitet pluća (iz trbuha) te izdisati dovoljno polako i koncentrirano da se sav zrak izbaci iz pluća. Vježbe disanja možete prakticirati bilo kada i bilo gdje, jer postoje lagani i brzi načini vježbanja koje nitko neće opaziti (ako vi to ne želite).

Kad vas uzrujaju na poslu, umjesto pauze za kavu napravite pauzu za disanje

Najlakše ćete naučiti pravilno disati i osjetiti razliku između plitkog i punog, dubokog disanja maksimalnim kapacitetom pluća tako da legnete na leđa ispruženih udova ili udobno sjednete i ispravite leđa.

1. Ruku (ispruženog dlana) položite na trbuh.
2. Dišite uobičajeno i uočite podiže li se ruka i spušta.
3. Pravilno disanje je ono u kojem se ruka, tj. trbuh, podiže kod udisaja (jer se dijafragma širi), a kod izdisaja spušta.
4. Kako biste postigli pravilno disanje, polako udahnite kroz nos i brojite do pet dok trbuhom nježno gurate ruku prema gore.
5. Zadržite dah također brojeći do pet.
6. Polako izdahnite kroz usta, opet brojeći do pet, gurajući trbuh rukom prema unutra.
7. Ponavljajte proces pet minuta.

Osjetite li laganu vrtoglavicu, paniku ili osjećaj kao da vam glava 'lebdi', ne brinite, to je normalno jer većina ljudi ne diše pravilno – ovaj osjećaj posljedica je promijenjenog odnosa kisika i ugljičnog dioksida u mozgu, tj. u krvi. Osjećaj će nestati s vremenom, no nema potrebe da se neugodno osjećate pa počnite disati minutu ili dvije te postepeno produžujte trajanje vježbe do pet minuta.

Svaki izlazak u prirodu iskoristite za svjesno, duboko disanje

Kad naučite disati duboko iz trbuha, predlažemo dvije vježbe – jednu stojeću, koju je najbolje raditi kod kuće (nekim je ljudima neugodno da ih drugi gledaju dok vježbaju), a drugu možete neprimjetno odraditi bilo kada i bilo gdje:

VJEŽBA U STOJEĆEM POLOŽAJU

1. Ustanite i duboko udahnite na način kako ste naučili sjedeći, ali bez ruke na trbuhu: ruke se nalaze uz tijelo pa ih lagano počnite širiti prema gore, skroz dok se ne nađu paralelno iznad glave – brojite do pet dok udišete i polako dižete ruke.
2. Zadržite se u tom položaju brojeći do pet.
3. Izdišite brojeći do pet, ali tako da ruke počnete spuštati (vraćati u suprotnom smjeru), uz istovremeno spuštanje gornjeg dijela tijela; brojite do pet, a završni položaj bit će takav da glava, obje ruke i čitav donji dio tijela vise prema tlu.
4. Ponovite udah dižući se iz tog položaja opet u uspravni s podignutim rukama, i tako najviše tri puta za početak, uz povećanje za 1-2 udaha tjedno. Ovo je izrazito važno kako biste izbjegli vrtoglavicu i druge neugodne simptome.

Svi koji redovito meditiraju i/li vježbaju jogu, prakticiraju vježbe disanja, a ovu vježbu smatraju načinom samoiscjeljivanja i dovođenja organizma u ravnotežu.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 11:52 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor