ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

utorak, 10.02.2009.

PRAXITEN (oksazepam)


Korisnici mogu potražiti više informacija na stranici:

http://lijekovi-lijecenje.blogspot.com



Praxiten tablete
oxazepamum

ATK: Anksiolitici (N05BA)

Sastav
1 tableta sadržava 15 mg oksazepama.
Pomoćne tvari: laktoza, škrob kukuruzni.


Farmaceutski oblik i veličina pakovanja
tablete; 30 tableta


Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Praxiten 15 je psihofarmak iz reda benzodiazepina, s blagim pouzdanim anksiolitičkim djelovanjem. Djelatna tvar, oksazepam na središnji živčani sustav djeluje depresivno pojačavajući ili olakšavajući učinke inhibicijskog neurotransmitora GABA-e, djelovanjem na specifični receptor. Osim anksiolitičkog posjeduje sedativno i hipnotičko djelovanje, ovisno o dozi. Ima antikonvulzivne učinke te relaksacijske učinke na skeletno mišićje. Praxiten 15 je izrazito učinkovit u bolesnika s afektivno-emocionalnim i psihovegetativnim poremećajima.

Proizvođač
PLIVA d.d.
Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska


Način i mjesto izdavanja
Na recept (samo u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama).

Terapijske indikacije

Praxiten 15 se primjenjuje za smanjenje, odnosno uklanjanje napetosti, tjeskobe, nemira, razdražljivosti i nesanice bez obzira da li se ti simptomi javljaju samostalno ili uz neku organsku bolest. Među određenim oblicima nesanica, posebice je djelotvoran u onih psihičkog podrijetla.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na benzodiazepine, akutna plućna insuficijencija, psihoze, glaukom uskog kuta, mijastenija gravis. Praxiten 15 se ne smije davati djeci.

Mjere opreza

Pri kontinuiranoj uporabi Praxitena duljoj od četiri tjedna, moguć je razvoj ovisnosti i zbog toga liječenje ne bi trebalo trajati dulje. Liječenje oksazepamom treba prekidati postupnim smanjivanjem doze da bi se izbjegli apstinencijski simptomi.

Interakcije

Praxiten 15 se ne smije uzimati s ostalim depresorima središnjeg živčanog sustava, a osobito ne s alkoholom. Ostale interakcije oksazepama uglavnom nisu klinički signifikantne.

Posebna upozorenja

Praxiten 15 s oprezom valja primjenjivati u bolesnika s oštećenom jetrenom ili bubrežnom funkcijom, te u bolesnika s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća.
Stariji su bolesnici u pravilu osjetljiviji na učinke benzodiazepina te u njih liječenje valja započeti najmanjim učinkovitim dozama.
Praxiten 15 umanjuje sposobnost upravljanja vozilima i strojevima te ga vozači ne smiju uzeti 4 sata prije početka vožnje, ni tijekom vožnje.

Trudnoća i dojenje

Praxiten 15 treba izbjegavati tijekom trudnoće, posebice tijekom prvog tromjesečja.
Oksazepam može prijeći u mlijeko dojilja, te se liječenje Praxitenom 15 tijekom dojenja ne preporučuje.


Doziranje i način uporabe

1-2 tablete 2-3 puta na dan, a po potrebi još 1 tableta prije spavanja.
Starijim bolesnicima se daju najmanje učinkovite doze, koje se po potrebi mogu postupno povećavati.

P r e d o z i r a n j e

Predoziranje benzodiazepinima ispoljava se raznim stupnjevima depresije središnjeg živčanog sustava. Mogu se pojaviti pospanost, konfuzija, letargija, slabost, usporeni refleksi, usporena srčana frekvencija, problemi s disanjem ili govorom, ataksija, posrtanje, a u znatno ozbiljnijim slučajevima hipotenzija i koma.

Liječenje Praxitenom 15 valja prekinuti. Liječenje predoziranja je općeito suportivno. Da bi se smanjila apsorpcija u svjesnog bolesnika valja potaknuti povraćanje i primijeniti aktivni ugljen, a u nesvjesnog isprati želudac. Intravenskom infuzijom tekućina povećava se diureza. U slučaju depresije disanja primjenjuje se kisik, a u slučaju hipotenzije vazopresori. Valja nadzirati i održavati vitalne funkcije. Oksazepam se ne može ukloniti dijalizom.


Nuspojave

Mogu se pojaviti ataksija, vrtoglavica, pospanost koje su ovisne o dozi i obično se smanjuju ili nestaju tijekom liječenja. Moguće su i smetnje govora, a rijeđe konfuzija, depresija, alergijske reakcije (osip, svrbež), promjene u krvnoj slici (anemija, leukopenija, trombocitopenija), jetrena disfunkcija, hipotenzija, tahikardija, mišićna slabost, umor, poremećaji pamćenja, probavne smetnje, promjene libida, smetnje vida, glavobolja, problemi s mokrenjem, ali i paradoksne reakcije (ekscitacija).

Kao i u ostalih benzodiazepina, tijekom liječenja Praksitenom 15 moguć je razvoj ovisnosti, posebice nakon većih doza i duljeg liječenja. Stoga se tijekom 2 do 3 dana nakon naglog prekida liječenja Praksitenom 15 mogu pojaviti apstinencijeki simptomi, i to najčešće iritabilnost, živčanost i problemi sa spavanjem. Rijeđe mogu pojaviti grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje, konfuzija, pojačano znojenje, depresija, depersonalizacija, mišićni grčevi, promjene percepcije, parestezije, fotofobija, tahikardija, drhtanje, a još je rijeđa pojava konvulzija, delirija, halucinacija i paranoidnih simptoma.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.


Rok valjanosti
Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C zaštićeno od svjetlosti.

LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Obnova upute:
Travanj, 1998.


Broj i datum Rješenja:

530-10/99-01/254 od 23. srpnja 1998.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 13:08 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor