ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

nedjelja, 04.10.2009.

Manija i hipomanija


Manija je endogena psihoza, rjeđe se javlja samostalno, češće je udružena s depresijom u jedan krug, kao manično-depresivna psihoza, pa se tada naziva cirkulatorna (bipolarna psihoza). Manija počinje u mlađoj dobi, a za nju su karakteristični poremećaji mišljenja, afekta i motorike. Misli naviru bujicom, a raspoloženje je bez razloga podignuto pa bolesnik zrači vedrinom, srećom ili samopouzdanjem. Vremenom se takav bolesnik iscrpljuje. Manija i hipomanija općenito su karakterizirane povišenim raspoloženjem te povećanjem kvantitete i brzine tjelesne i umne aktivnosti. Takvo stanje treba trajati neprestano tijekom najmanje nekoliko dana. Osobe se osjećaju "važnima" imaju osjećaj viška energije, smanjenu potrebu za spavanjem. Pojedinci u stanju hipomanije izgledaju euforično, energično i "kreativno", nestrpljivi su i loše rasuđuju. Razgovorljivi su puni ideja, no te su ideje neorganizirane te daju dojam rastresenosti. Uključuju se pretijesno i nepromišljeno u neke ugodne aktivnosti kao npr. kupovanje, seksualne aktivnosti.itd. Razlika između hipomanije i manije je u intenzitetu. Kod hipomanije smetnje nisu dovoljno jake da uzrokuju značajno oštećenje u socijalnom ili radnom djelovanju ili da zahtjevaju hospitalizaciju, za razliku od manije.

Termin manija koristi se za opisivanje najtežeg oblika ekstremnog ushićenja i pretjerane aktivnosti. Mali broj osoba s bipolarnim poremećajem raspoloženja doživi jedino epizode manije i nikad ne doživi epizode depresije.
Uobičajeni simptomi manije uključuju različite stupnjeve sljedećeg:

  • Pojačano raspoloženje – oboljele osobe osjećaju silan osjećaj uzbuđenja, ushićenosti i pune su energije.
  • Takvo se iskustvo često opisuje kao da ste na samom vrhu svijeta i mislite da ste nepobjedivi.
  • Povećana energija i pretjerana aktivnost.
  • Smanjena potreba za snom.
  • Razdražljivost – takve osobe se mogu naljutiti ili ih nerviraju oni koji ne odobravaju ili odbacuju njihove ponekad nerealne planove ili ideje.
  • Ubrzano razmišljanje i govor – misli postaju ubrzanije nego obično. To može dovesti do toga da dotična osoba ubrzano priča i skače s teme na temu.
  • Nepromišljenost – to može biti rezultat smanjene sposobnosti kod oboljele osobe da vidi posljedice svog ponašanja, kao što je npr. trošenje goleme svote novca na kupnju stvari koje im zapravo uopće ne trebaju.
  • Grandiozni planovi i uvjerenja – uobičajeno je za osobe koje dožive maniju da budu uvjerene kako su izuzetno talentirane ili obdarene, da su kraljevi, filmske zvijezde ili na primjer predsjednici država. Često se pojačavaju i religiozna vjerovanja i dotične osobe vjeruju da su one važne vjerske ličnosti.
  • Pomanjkanje razumijevanja – osobe koje dožive maniju možda ne prepoznaju da je njihovo ponašanje neprimjerno, mada mogu shvatiti da druge osobe smatraju da su njihove ideje i ponašanje neprimjereni, nepromišljeni ili nelogični.

Manija se dijagnosticira kada su simptomi prisutni tjedan dana ili duže.
Hipomanija je blaži oblik i može kraće trajati.

Američko istraživanje provedeno na 47 bolesnika s bipolarnim poremećajem u dobi od 7 do 17 godina pokazalo je da se miješana hipomanija često javlja kod mlađih bolesnika s bipolarnim II poremećajem. Također, prema mišljenju američkih znanstvenika s University of California (San Diego) miješana hipomanija je često neprepoznata kod djece s bipolarnim poremećajem II. Stanja manije i hipomanije mogu se ponavljati, te biti kombinirana sa depresivnim epizodama. Kada oboljele zahvati epizoda manije, onda ih može biti teško uvjeriti da im je potrebno liječenje. Ponekad je neophodno da se oboljela osoba smjesti u bolnicu ako su simptomi snažni, no mnogi oboljeli nikad ne završe u bolnici ili im se zdravstvena njega u cijelosti pruža izvan bolnice u zajednici. Liječenje je u prvom redu medikamentozno (lijekovima) ali i psihološka intervencija isto tako može biti važna komponenta u liječenju. Terapije poput kognitivno bihevijoralne terapije (KBT) imaju za cilj promijeniti način razmišljanja, ponašanja i vjerovanja koja doprinose nastajanjuju bolesti. Interpersonalnim terapijama oboljelima se pomaže da nauče nove načine ophođenja s važnim osobama u svom životu.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 23:16 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor