ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

utorak, 27.10.2009.

Mjesečarenje (somnabulizam)


Mjesečarenje je parasomnija koja spada u skupinu poremećaja spavanja zajedno s poremećajem s noćnim morama i poremećajem s noćnim strahovima.
Mjesečarenje je također poznato pod nazivom somnabulizam. Mjesečarenja u snu ne uznemiruju samo dijete, nego se negativno odražavaju i na obiteljski život.

Poznate su pojave da osobe koje mjesečare mogu pokušati bježati, pobjeći, obično pri tom dovikujući neko ime. Ne mora se naglasiti da ova slika može uzbuditi i neupućene ali i medicinski upućene. Ako sve najbolje završi, sami se "vrate u krevet". Kako u ovoj fenomenologiji može biti puno zamki, opreza nikada dosta. Ako se radi o klasičnom mjesečarenju, osoba se ujutro ničega ne sjeća.

Napominjem da, iako su mjesečarenja kod djece češća, ova se rijetko ozlijede (mada je i to moguće). U svakom slučaju, da li se radi o ovoj ili nekoj sličnoj pojavi, izlaza i lijeka ima, savjetujte se s liječnikom - psihijatrom.

Prema gore navedenom mjesečarenje najčešće se pojavljuje kod djece i obično se povlači spontano tijekom odrastanja. Bolesnici često imaju i druge parasomnije u obiteljskoj anamnezi.

Mjesečarenje je obilježeno opetovanim epizodama ustajanja iz kreveta tijekom spavanja i hodanjem. Epizode su kratke.

Međutim osim noćnog hodanja mogu to biti i epizode smetene slike a pri tome izgled pacijenta ukazuje da on spava, a zatim to može biti i sjedenje u krevetu, uz vikanje i neutješno plakanje i ridanje i kod toga se javlja ubrzani rad srca, ubrzano disanje a često i nedostatak zraka.

Isto tako može se javiti u snu za vrijeme spavanja da se dijete počne izuzetno neobično, čudnovato ponašati. Za stručne osobe, a pogotovo za bližnje, ovo su izuzetno neobične a ponekada dramatične epizode, naročito ako se jave i "noćni strahovi".

Osoba koja mjesečari ima bezizražajno lice, a odaje dojam kao da u nekoga gleda i relativno ju je teško probuditi.

Promatrajući ovu djecu, vidimo da ona "vješto" zaobilaze opasne situacije, udarce, oštre predmete; promatrajmo ih-jednostavno se obično ponašaju, mogu čak i pri tom govoriti, ali rijetko.

Uzbuđena okolina u najboljoj namjeri pokušava razgovarati ili učiniti druge, po njihovu mišljenju, korisne radnje. U svakom slučaju, ovi bolesnici "izbjegavaju" pogled, nema odgovora na pitanja. Kada govore to su obično pozivi u pomoć.
Kod buđenja bilo iz epizode mjesečarenja ili sljedećeg jutra, osoba ima amneziju na samu epizodu. Mjesečarenje obično započinje u prvoj trećini noći.

Ako se mjesečarenje pojavi kod odraslih starijih osoba to može biti posljedica psihopatologije (treba isključiti bolest središnjeg živčanog sustava). Prema tome, treba ovu pojavu ozbiljno shvatiti, da isključimo (ili potvrdimo) primjerice jednu vrstu epileptičnih slika a kada su nepovezane i besmislene radnje te nagon za odlutanjem, to je znak da treba medicinska pomoć. Medicina danas ima metode za dijagnostiku prisutne i pristupačne a dobrom anamnezom, heteroanamnezom (objektivnim podacima okoline) te odgovarajućom obradom, znat ćemo o čemu se radi i pomoći samoj osobi i njenim bližnjima.

Mjesačerenje može katkad biti izazvano postavljanjem djeteta, koje je u tzv.-om stadiju 4 spavanja, u uspravan položaj.

Mjesečarenje je potencijalno opasno. Lijekovi koji suprimiraju stadij 4 spavanja, kao što su benzodiazepini (Helex, Normabel, Oksazepam), mogu se rabiti u liječenju somnabulizma.

Mjere opreza jesu postavljanje zaštite na prozore i druge mjere za sprečavanje ozljeđivanja.

Autor: dr.med. Alija Mujezinović, spec. neurolog, psihijatar
Izvor: Međimurske novine 10.5.2007.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 21:38 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor